Κλείσιμο

Κύπρος: Αίτημα για δάνειο από τη Ρωσία, διαψεύδει η Μόσχα

Αίτημα σε «πολιτικό επίπεδο» για διμερές δάνειο από τη Ρωσία υπέβαλε η Κύπρος, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμο κύπριο αξιωματούχο.

«Μία πολιτική προσέγγιση έχει γίνει [προς τη Ρωσία] και περιμένουμε μία απάντηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Τα εν λόγω σχόλια ήρθαν στον απόηχο δηλώσεων του ρώσου υφυπουργού Οικονομικών, Σεργκέι Στόρτσακ, ο οποίος διέψευσε την παραλαβή οποιουδήποτε αιτήματος δανειοδότησης από την Κύπρο.

«Εάν μας προσεγγίσουν, θα το κοιτάξουμε», δήλωσε ο κ. Στόρτσακ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο ενός οικονομικού συμποσίου. «Δεν τους έχω δει να μας προσεγγίζουν, υπάρχουν μονάχα λόγια σε εφημερίδες», συμπλήρωσε.

«Αίτημα έχει γίνει, δεν υπάρχει αμφιβολία επί τούτου», απάντησε από την πλευρά της Kύπρου η πηγή του διεθνούς πρακτορείου.

Πρωτύτερα, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για το θέμα του μηχανισμού στήριξης.

Η Λευκωσία χρειάζεται περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 10% του ΑΕΠ της, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσει τη Λαϊκή Τράπεζα, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, έως τις 30 Ιουνίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος