Επανέρχεται η Ιταλία στο προσκήνιο;

Ο κίνδυνος να επανέρθει η Ιταλία στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους παραμένει υψηλός, υπογραμμίζει αναλυτής του Reuters, καθώς η διάσωση των ισπανικών τραπεζών δεν κατάφερε να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών του νότου.

Η πορεία τόσο των ισπανικών, όσο και των ιταλικών ομολόγων έχει ευθυγραμμιστεί από τον Μάρτιο του 2012, κάτι το οποίο δείχνει πως οι κάτοχοι ισπανικού χρέους υιοθετούν αντίστοιχες αντιδράσεις και για την Ιταλία.

Στις αγορές πολλοί εκτιμούν ότι το υψηλό κόστος δανεισμού της Ισπανίας θα οδηγήσει τη Μαδρίτη αργά ή γρήγορα στο να ζητήσει περαιτέρω οικονομική στήριξη, επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη των επενδυτών απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους χωρών της Ευρωζώνης που συναντούν αδυναμίες, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας.

Η ιβηρική χώρα είναι η τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ η Ιταλία η τρίτη. Σε περίπτωση προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό διάσωσης –εκτιμά ο αναλυτής του Reuters- τα ευρωπαϊκά ταμεία ενδέχεται να στερέψουν και η προσοχή να στραφεί απειλητικά προς την Ιταλία.

«Οι αγορές έχουν τη δυνατότητα να οδηγούν από μόνες τους τις εξελίξεις», υπογραμμίζει στέλεχος της JPMorgan, «και όσο δεν υπάρχει σαφές σχέδιο για ολόκληρη την Ευρωζώνη θα συνεχιστεί η ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης από μία ευρωπαϊκή χώρα στην άλλη».

Στο μεταξύ η Μαδρίτη, δια στόματος του υπουργού Προϋπολογισμού της χώρας, Κριστομπάλ Μοντόρο, επιμένει πως δεν χρειάζεται να διασωθεί.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης