Κλείσιμο

Γαλλοβρετανική σύγκρουση για τη φορολογία

Μετωπική γαλλοβρετανική σύγκρουση ξέσπασε με αφορμή την διακηρυγμένη πρόθεση του Παρισιού να επιβάλλει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στα υψηλά εισοδήματα.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε έτοιμος να «στρώσει το κόκκινο χαλί» σε όσες επιχειρήσεις φύγουν από τη Γαλλία και μεταφερθούν στη Βρετανία για να αποφύγουν την αυξημένη φορολογία, γεγονός που προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του γάλλου υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν.

«Όταν η Γαλλία εφαρμόσει ποσοστό φορολόγησης ύψους 75% για την ανώτατη βαθμίδα φόρου εισοδήματος θα στρώσουμε κόκκινο χαλί και θα υποδεχθούμε περισσότερες γαλλικές επιχειρήσεις, που θα πληρώνουν λιγότερους φόρους στη Βρετανία», σημείωσε ο Κάμερον.

«Δεν ξέρω πώς θα στρώσουν κόκκινο χαλί κατά μήκος της Μάγχης, κινδυνεύει να βραχεί», απάντησε ο Σαπέν μετά τις δηλώσεις του Κάμερον ενώπιον επιχειρηματιών στο Λος Κάμπος του Μεξικού, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20).

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αυξήσει στο 75% το ποσοστό του φόρου για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση. Πάντως η ομάδα του έχει διευκρινίσει ότι για τους φορολογούμενους αυτούς ενδέχεται να επιβληθεί πλαφόν σε άλλους άμεσους φόρους.

Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε βέβαιος για τον πατριωτισμό των Γάλλων εργοδοτών. «Αυτό που θα ήθελα να πω απαντώντας στο βρετανό πρωθυπουργό είναι ότι υπάρχουν γάλλοι εργοδότες που είναι πατριώτες, υπάρχουν στη φαρέτρα μας μέτρα που θα λάβουμε υπέρ των επιχειρήσεων, μέτρα που ευνοούν τις επενδύσεις και θα υποκινήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν στη Γαλλία», δήλωσε ο Καζνέβ στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal Plus.

Εξάλλου, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, που είναι προγραμματισμένο να ισχύσει από τον Αύγουστο στις συναλλαγές των μεγάλων εταιρειών που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos στο σημερινό της φύλλο.

Ο φόρος (γνωστός και ως φόρος "Τόμπιν"), αρχικά είχε σχεδιαστεί για να αντιπροσωπεύει το 0,1% της συναλλαγής. Σύμφωνα με την Les Echos ο νέος φόρος τελικά ενδέχεται να αυξηθεί, αλλά δεν θα ξεπερνά το 3% της συναλλαγής, όπως το έχουν ζητήσει πολλοί επιχειρηματίες.
Πηγή: skai.gr