Εντυπωσιακή πτώση των κατασκευών στην Ευρώπη, φόβοι για την οικονομία

Εντυπωσιακή πτώση κατέγραψε η κατασκευαστική παραγωγή στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, η δραστηριότητα στον κατασκευαστικό κλάδο σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο μειώθηκε κατά 2,7% στην ευρωζώνη και κατά 6,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου εξακολουθεί να αγκομαχά κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η μείωση στην κατασκευαστική δραστηριότητα τον Απρίλιο εξουδετερώνει τα ευχάριστα μαντάτα του Μαρτίου, οπότε ο εν λόγω κλάδος είχε καταγράψει ανάπτυξη 11,4 και 10,8% αντίστοιχα για την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Η ύφεση του κατασκευαστικού τομέα σε βάθος δωδεκαμήνου, δηλαδή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2011, ανήλθε σε 5% στα κράτη της νομισματικής ένωσης και σε 5,1% στην Ε.Ε.

Η μεγαλύτερες πτώσεις συγκριτικά με τον Μάρτιο σημειώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο (-18,1%), τη Σλοβενία (-9,3%), την Πορτογαλία (-6,7%) και τη Γερμανία (-6%).

Σε βάθος δωδεκαμήνου, οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην Ιταλία και τη Σλοβακία (αμφότερες -15,1%), την Ισπανία (-14,6%) και την Πορτογαλία (-14,3%).

Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 η κατασκευαστική βιομηχανία απόλαυσε ανάπτυξη τη τάξης του 6,1%, έπειτα από πτώση 25,4% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2011.

Για ολόκληρη την έκθεση δείτε εδώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης