Κλείσιμο

Περισσότερη καινοτομία = μεγαλύτερη ανάπτυξη!

Υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά που διαρκώς συζητάμε και στα οποία προσβλέπουμε για να βγούμε από την κρίση; Φυσικά, αν μιλάμε για την επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη!

Σήμερα, δεν υπάρχει μελέτη που να μην αποδεικνύει ότι η καινοτομία είναι ο πλέον σίγουρος δρόμος για την έξοδο από την κρίση: οι καινοτόμες εφαρμογές, τα νέα υλικά και γενικότερα τα προϊόντα –της διαδικασίας αυτής συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας, στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη μείωση κόστους ανά μονάδα προϊόντος, στη βελτίωση της ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών και, άρα, στη γενικότερη αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας.

Κι ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε τα έμμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη τέτοιων επενδύσεων: σε βάθος χρόνου, οι πετυχημένες καινοτόμες εφαρμογές υιοθετούνται από όλο και περισσότερους τομείς της παραγωγής αλλά και της καθημερινότητας και γίνονται κοινός τόπος. Τα οφέλη τους, γίνονται με τη σειρά τους η βάση για νέες καινοτομίες και νέους κύκλους ανάπτυξης.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται γενικά κι αόριστα, σκεφτείτε το εξής: έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2010 για λογαριασμό του ΟΟΣΑ, έδειξε ότι ο διπλασιασμός και μόνο της ταχύτητας της ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μιας χώρας, έχει σαν αποτέλεσμα μια αύξηση 0,3% του ΑΕΠ της. Παράλληλα, σύμφωνα με την διευθύντρια του Φινλανδικού Γραφείου Επενδύσεων στην Έρευνα, την Ανάπτυξη και την Καινοτομία, δρ Σαρνιβάρα, η μισή αύξηση του ΑΕΠ που πέτυχε η χώρα το 2011 οφείλεται στη βελτίωση της παραγωγικότητας που προέκυψε από τις επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία1!

Σκεφτείτε ακόμη κι αυτό: εάν όλες οι χώρες της ΕΕ επενδύουν, κάθε χρόνο, το 3% του ΑΕΠ τους στην Έρευνα και Ανάπτυξη, όχι μόνο θα αυξηθεί το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 800 εκ ευρώ ετησίως, αλλά, μέχρι το 2020, θα έχουμε κοντά 4 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη – εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο θα αφορούν στην Έρευνα και Ανάπτυξη2! Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ: πέρα από την αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στην καινοτομία μπορούν να μειώσουν τις εισαγωγές και να αυξήσουν τις εξαγωγές της ΕΕ, ενισχύοντας όχι μόνο τα άμεσα οικονομικά της μεγέθη, αλλά και τη θέση της απέναντι στους τεχνολογικούς της ανταγωνιστές, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, και το ρόλο της στο διεθνές οικονομικό σύστημα.

Δεν χωρά αμφιβολία λοιπόν: όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η καινοτομία μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και ευημερίας. Και το γεγονός το έχουν αντιληφθεί κι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις: πριν δύο χρόνια, η Επίτροπος για την Έρευνα, Καινοτομία και Επιστήμη, Μόιρα Γκέγκεν-Κουίν, μίλησε για μια «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την καινοτομία» στην Ευρώπη. Πρόσφατα σημείωσε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυτήν τη στιγμή εμπλακεί σε έναν αγώνα ζωής και θανάτου: έναν αγώνα για τις θέσεις εργασίας και την ευημερία μέσα σε μια βαθιά οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση»3. Για να κερδίσει τον αγώνα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προχωρήσει ήδη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σειράς πολιτικών. Ο στόχος; να μετατραπεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια «Ένωση Καινοτομίας». Ακούγεται φιλόδοξο; Είναι όμως απόλυτα αναγκαίο! Και είναι και εφικτό!

1 www.tekes.fi/en/community/News/482/News/1344?name=the latest on the impacts of tekes and innovation activities
2 http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm?pg=why
3 http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_108_22/04/2012_479785
Πηγή: skai.gr