ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Εκτός λογαριασμών της ΔΕΗ το ειδικό τέλος ακινήτων

Την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ειδικού τέλους.

 
Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ αναγκάζουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του ειδικού τέλους. Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ», «το θέμα την καταβολής του ειδικού τέλους έχει “παγώσει’’ και όπως όλα δείχνουν, η ΔΕΗ θα απεμπλακεί από αυτόν τον βραχνά».

Αυτό σημαίνει ότι το 2012 το ειδικό τέλος ακινήτων θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Τα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν δεν θα βασιστούν στο αρχείο του υπουργείου Οικονομικών διότι αφ’ ενός δεν έχει τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων ή αυτά είναι παρωχημένα, αφ’ ετέρου θα χρειαστεί τουλάχιστον διάστημα ενός έτους μέχρι να υπολογιστεί ο νέος φόρος. Ταυτόχρονα, θα χρειαστεί αλλαγή της νομοθεσίας δεδομένου ότι το ειδικό τέλος ακινήτων υπολογίζεται με συγκεκριμένα στοιχεία που έχει μόνο η ΔΕΗ (τα οποία παίρνει από τους δήμους).

Η μόνη λύση, όπως αναφέρει το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι το ειδικό τέλος ακινήτων να το αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η είσπραξή του να γίνει μέσω των τραπεζών και των εφοριών. Δηλαδή, η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι θα αποστείλουν τη «δισκέτα» με τα σχετικά στοιχεία των χρηστών, με βάση την οποία οι πάροχοι υπολόγισαν το ειδικό τέλος το 2011 (καθώς και τις αλλαγές που έχουν γίνει από τους δήμους στις τιμές ζώνης) καθώς και τις διευθύνσεις των χρηστών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία, μόνο που την ευθύνη είσπραξης του τέλους αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών. Οι χρήστες των ακινήτων, εφ’ όσον αυτοί είναι ενοικιαστές, θα συμψηφίζουν το τέλος με το ενοίκιο που καταβάλλουν. Εφ’ όσον τελικά απεμπλακούν οι πάροχοι, το ειδικό τέλος ακινήτων θα καταβληθεί από τους υπόχρεους από τα τέλη Ιουλίου και μετά. Αν και η νομοθεσία προβλέπει την καταβολή του σε πέντε δόσεις, η νέα κυβέρνηση θα «υποχρεωθεί» να επιμηκύνει το διάστημα πληρωμής λόγω των πολλών υποχρεώσεων που έχουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του έτους (φόρος εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύμτατος κ.λπ.). Δεν αποκλείεται το τέλος να κατανεμηθεί σε 12 δόσεις, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί και από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους εταίρους μας και την τρόικα.

Από το ειδικό τέλος τέλος ακινήτων τα προσδοκώμενα έσοδα φθάνουν τα 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2012. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπ’ όψιν το ύψος της τιμής ζώνης, το εμβαδόν του ακινήτου, συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τ.μ., καθώς και συντελεστής προσαύξησης του ακινήτου ανάλογα με την ηλικία του. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει νεόδμητο ακίνητο 80 τ.μ. στην περιοχή της Ηλιούπολης, όπου η ανώτατη τιμή ζώνης φθάνει τα 1.900 ευρώ, θα πληρώσει 600 ευρώ στην εφορία (80 τ.μ. x 6 ευρώ x 1,25 = 600 ευρώ). Ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου επιβάλλεται συντελεστής από 1,25 για τα νεόδμητα ακίνητα, ενώ για τα παλαιά, με ηλικία άνω των 26 ετών ισχύει μόνο η τιμή ζώνης.
 
Οι φετινές μειώσεις του ΕΝΦΙΑ: Οι αριθμοί και τα στοιχεία (upd)
Οι μειώσεις θα ισχύσουν και στον συμπληρωματικό φόρο.
22.07.2019, 22:06
Συνάντηση Χατζηδάκη με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα...
22.07.2019, 20:32
Εξάλειψη εισοδηματικών κριτηρίων στις 120 δόσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση
Οι αλλαγές θα επιτρέψουν την επιμήκυνση της εξόφλησης σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις.
22.07.2019, 20:10
Αλλάζει το ΔΝΤ 75 χρόνια μετά το Μπρέτον Γουντς
Ακριβώς 75 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι ισχυροί του κόσμου επισφράγισαν τη νέα τάξη πραγμάτων...
22.07.2019, 19:29
Ικανοποιημένος από την αναπτυξιακή ατζέντα της κυβέρνησης ο Ρέγκλινγκ
Προσθέτει πάντως, ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε πρόγραμμα και άρα δεν υπάρχει η πρόθεση από τους θεσμούς...
21.07.2019, 12:41
Κλιμακωτή μείωση προβλέπεται στον ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικά οι κατηγορίες
Διευκρινίσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ από φέτος τον Αύγουστο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή...
21.07.2019, 10:06
Βρούτσης στον ΣΚΑΪ : Ξεπερνούν τις 430 χιλιάδες οι εκκρεμείς συντάξεις
Μάλιστα ο κος Βρούτσης απέδωσε στις εκκρεμείς συντάξεις τα πλεονάσματα που είχε βρει η προηγούμενη ηγεσία...
21.07.2019, 09:40
Αυτές είναι οι φοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις που εξήγγειλε ο Μητσοτάκης
Γενναίες φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις και νοικοκυριά καθώς επίσης και διευκολύνσεις για την ελάφρυνση όσων...
20.07.2019, 22:38
Χατζηδάκης σε ΣΚΑΪ: Θα παρουσιάσουμε πολυπαραγονικό σχέδιο σωτηρίας της ΔΕΗ
Σημείωσε πάντως πως θα χρειαστούν μήνες για την εφαρμογή του σχεδίου.
20.07.2019, 13:21
ΑΑΔΕ :Ζήτα συνεργασία από Airbnb για να βρει μη δηλωμένα στο μητρώο ακίνητα
Εφόσον διασταυρωθούν τα στοιχειά και εξακριβωθούν οι υπόχρεοι, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο τουλάχιστον...
20.07.2019, 12:20

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 69  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.