Το City του Λονδίνου κοιτά προς την Ελλάδα

Την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ώστε να παραδειγματιστούν οι άλλες χώρες επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν σε ομιλία του στο Σίτι του Λονδίνου.

Σε κοινή συνέντευξη με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ο κ Όσμπορν ανακοίνωσε σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας των Τραπεζών κατά 120 δις. ευρώ, ως μέτρο θωράκισης της βρετανικής οικονομίας ενόψει μιας επιδεινούμενης κατάστασης στην ευρωζώνη εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Ανησυχία για ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ


Η βρετανική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της πως μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προκαλέσει όχι μόνο οικονομιακό αλλά και πολιτικό ντόμινο στους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης. Ακόμα και η κεντροαριστερή Guardian, που έως τώρα αναφερόταν στον Αλέξη Τσίπρα με θετικούς χαρακτηρισμούς, σε σημερινό δισέλιδο άρθρο της προειδοποιεί για το χάος που ενδέχεται να προκαλέσει ένα αβέβαιο αποτέλεσμα που θα ερμηνευθεί ως προάγγελος εξόδου από το ευρώ.

Μόλις τις δύο τελευταίες εβδομάδες, γράφει η Γκάρντιαν, 5 δις. ευρώ εφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες. Υπογραμμίζει μάλιστα, τη διακριτική παρουσία στην Αθήνα εκπροσώπων μεγάλων τραπεζικών ομίλων του εξωτερικού προς άγραν καταθετών.

Ψυχραιμότεροι αναλυτές, εκτιμούν πως ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει πολύ το λόγο του ιδιαίτερα όταν απευθύνεται στο εξωτερικό, παρά το ό,τι για εσωτερική κατανάλωση κλιμακώνει την αντι-μνημονιακή ρητορική του.


Πηγή: Μαρία Καστρισιανάκη - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής