Κύπρος: Εξετάζεται πακέτο μέτρων με ταυτόχρονη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Εξαγγελία νέου πακέτου μέτρων με ταυτόχρονη αίτηση για ένταξη στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ.

Πρώτο μέτρο στο νέο πακέτο είναι η φορολόγηση του πλούτου με την κυβέρνηση να υιοθετεί την πρόταση του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των αυτοκινήτων πολυτελείας πάνω από 30 ίππους, των οικιών άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων αλλά και του συσσωρευμένου πλούτου, όπως είναι η μεγάλης έκτασης αδρανούσα ακίνητη ιδιοκτησία.
Δεύτερο μέτρο η μείωση της φοροδιαφυγής και σύμφωνα με τους αρμοδίους από αυτό μπορεί να αντληθούν έως και 300 εκατομμύρια ευρώ. Με την προϋπόθεση να ψηφιστούν 17 νομοσχέδια που έχει παγώσει η κυπριακή Βουλή.
Τρίτο μέτρο, η περαιτέρω μείωση των λειτουργικών εξόδων καθώς το κυπριακό υπουργείο εκτια΄ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια μείωσης δαπανών στα υπουργεία .
Το τέταρτο μέτρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αφορά στη φορολόγηση των στριφτών τσιγάρων, τα οποία στην Κύπρο είναι ακόμη από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η Κύπρος προσφεύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει να καταρρεύσει. Πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της κυπριακής οικονομίας είναι πολύ καλύτεροι από πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: skai.gr