Ικανοποίηση του προέδρου της Bundesbank για την ενίσχυση στην Ισπανία

Ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) Γενς Βάιντμαν χαιρέτισε τη συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για να δοθεί στην Ισπανία δάνειο έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, αλλά σημείωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει την εφαρμογή περαιτέρω οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

"Είναι σημαντικό η Ισπανία να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που τέθηκαν στη διάθεσή της», δήλωσε σήμερα ο Βάιντμαν σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

"Έχω εμπιστοσύνη στην ισπανική κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη εφαρμόσει πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά πρέπει να παραμείνει σε αυτό το μονοπάτι», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Βάιντμαν δήλωσε ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση, μόλις σχηματιστεί, θα πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αν είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί». «Είναι στο χέρι της Ελλάδας να αποφασίσει», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα για να λάβει περαιτέρω οικονομική υποστήριξη, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα δημιουργηθούν αμφιβολίες όσον αφορά το δεσμευτικό χαρακτήρα που υπάρχει και στα άλλα προγράμματα της ευρωζώνης, όπως αυτά για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, σημείωσε ο πρόεδρος της Bundesbank.

Ο Βάιντμαν επανέλαβε εξάλλου ότι η κοινή έκδοση χρέους στην ευρωζώνη είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να εισαχθεί μόνον αφού θα έχει τελειώσει μια στενότερη δημοσιονομική και πολιτική ολοκλήρωση στην ευρωζώνη.
Πηγή: Καθημερινή.

Πηγή: skai.gr