Λουίς Ντε Γκίντος: Θα ζητήσουμε βοήθεια από την ΕΕ

«Η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια για τη διάσωση των τραπεζών της», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος επιβεβαιώνοντας τη σχετική φημολογία.

Όπως είπε, το πόσο θα είναι αρκετά υψηλό, με «ένα ευρύ περιθώριο ασφαλείας», ενώ οι όροι θα είναι ευνοϊκότεροι από αυτούς που επικρατούν στην αγορά.

Ο ισπανός υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ισπανικών τραπεζών «είναι διαχειρίσιμες». Ο ντε Γκίντος διευκρίνισε επίσης ότι δεν πρόκειται για πακέτο διάσωσης όπως αυτά της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, αλλά για δανειακή βοήθεια, που θα διοχετευτεί μόνον προς τον πιστωτικό τομέα και δεν θα προϋποθέτει μέτρα λιτότητας.

Αναμένεται σε λίγο η ανακοίνωση του Eurogroup.

Η Μαδρίτη πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από τους εταίρους της στην ευρωζώνη αλλά μόνον αφότου έχει σαφή ιδέα για το ύψος των κεφαλαίων που χρειάζονται οι τράπεζές της από ιδιώτες αναλογιστές, σχολίαζαν νωρίτερα πηγές της ΕΕ στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των 17 υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ η ισπανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι επιθυμεί βοήθεια για τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα, αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε το ύψος της βοήθειας έως ώτου οι ανεξάρτητοι ελεγκτές που έχει προσλάβει παραδώσουν τις σχετικές εκτιμήσεις τους πριν την 21η Ιουνίου.

«Θέλουν βοήθεια, αλλά θα πουν πόση βοήθεια θέλουν σε λίγες ημέρες» δήλωσε στο Reuters μια από τις πηγές της ΕΕ.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η Ισπανία θα ήταν δυνατό να ζητήσει πάνω από 100 δισ. ευρώ, αν και ξεκαθάριζαν ότι αυτό είναι το «ταβάνι», και το πραγματικό ποσό θα μπορούσε να ήταν μικρότερο. Το ΔΝΤ κάνει λόγο για ένα ποσό μεταξύ 40 και 80 δισ. ευρώ.

Πάντως, μια από τις ευρωπαϊκές πηγές σημείωνε ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η Ισπανία θα λάβει χρήματα από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), ή από τον μόνιμο (ESM), που θα αρχίσει επισήμως τη λειτουργία του το επόμενο μήνα.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μετέσχε στην τηλεδιάσκεψη, κάλεσε την ΕΕ να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση.

«Θα πρέπει να δοθεί γρήγορα λύση» επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σπεύδοντας να προσθέσει ότι τα προβλήματα της Ισπανίας δεν είναι συγκρίσιμα με αυτά της Ελλάδας.
Πηγή: Επιμέλεια: Νίκος Φιλιππίδης, Γιώργος Φελίδης, Στέλιος Κάνδιας