Κλείσιμο

Η Λαγκάρντ στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετέχει στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιεί το Eurogroup για μια πιθανή βοήθεια προς τις τράπεζες της Ισπανίας, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πηγή δε διευκρινίζει αν το ΔΝΤ θα μετάσχει στο σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Λαγκάρντ θα πιέσει προκειμένου να ληφθούν μέτρα για ουσιαστική βοήθεια.

Μιλώντας στον Guardian, η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε την ΕΕ να αναζητήσει λύσεις από κοινού για την κρίση. «Κοινή εγγύηση χρεών θα ήταν μια κίνηση προς τις χρηματαγορές ότι η Ευρωπαίοι εννοούν στα σοβαρά να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα» τόνισε η Λαγκάρντ. «Αυτό που υπονομεύει όλες τις προσπάθειες διατήρησης του ευρώ είναι οι ανασφάλειες και οι αμφιβολίες για το μακρόπνοο όραμα των πολιτικών και τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης» υπογράμμισε.

Η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες εκτιμάται από 40 (σε πρώτη φάση) έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως μεταδίδει πάντως το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, έως τη 1 το μεσημέρι η Ισπανία δεν είχε ζητήσει επίσημη βοήθεια από τους εταίρους της. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στη Μαδρίτη, η ισπανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να πάρει πρώτα τις απόψεις των εταίρων της Ευρωπαϊής ΄Ένωσης, πριν να λάβει μια απόφαση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει σε λίγο ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Πηγή: skai.gr