Μέρκελ – Κάμερον: Ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στην ευρωζώνη

Στην ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στην ευρωζώνη για την σταθεροποίηση του ευρώ συμφώνησαν την Πέμπτη η γερμανίδα καγκελάριος και ο βρετανός πρωθυπουργός που συναντήθηκαν στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κάμερον επισήμανε ότι η ευρωζωνη δεν πρέπει να προχωρά μόνο σε μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, αλλά και σε άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος.

Ταυτόχρονα επέμεινε στη βρετανική θέση να μην ενταχθεί η χώρα του στο δημοσιονομικό σύμφωνο και να μην προσχωρήσει στην ευρωζωνη. Και οι δυο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της κοινής αγοράς που είναι η βάση για συνεργασία.

Μιλώντας σε γερμανικό κρατικό κανάλι το πρωί η Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της Ευρώπης δύο ταχυτήτων εάν κάποιες χώρες "κρατούν πίσω" την Ευρωπαική Ένωση, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας σε συνέδριο τραπεζιτών, απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους ηγέτες να δράσουν άμεσα, προκειμένου να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για το ευρώ. Τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ μίας πληρέστερης οικονομικής και τραπεζικής ολοκλήρωσης.

«Η ανθεκτικότητα του ευρώ ως νόμισμα είναι εντυπωσιακή» σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Πηγή: skai.gr