DW: Νέοι δρόμοι για τον ελληνικό τουρισμό

Όχι με δάνεια, αλλά με know – how θέλουν να βοηθήσουν γερμανικές κοινότητες και περιφέρειες τις αντίστοιχες ελληνικές. Στη θεωρία. Γιατί στην πράξη χρειάζεται βούληση και διάθεση για πειραματισμό

Αρμόδιοι αυτής της πρωτοβουλίας είναι ο υφυπουργός Εργασίας Χανς Φούχτελ, επιτετραμμένος της καγκελαρίου για θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Κυρίαρχη ιδέα να διδαχθεί η μία από την άλλη πλευρά σε θέματα ενδιαφερόντων τους.

Άλλα είδη τουρισμού

Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η συνάντηση στην Καβάλα, η πρώτη από συνολικά 10 που θα γίνουν μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο με διαφορετική θεματική. Στην Καβάλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του τουρισμού, ήλιος, θάλασσα και αμμουδιές για 3 μήνες το χρόνο. Αλλά για να έρθουν περισσότεροι τουρίστες στη χώρα πρέπει η προσφορά να εμπλουτιστεί με άλλα είδη τουρισμού όπως επισκέψεις σε εθνικά πάρκα. Παρόν στη συνάντηση της Καβάλας ο Αντρέας Πους, επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου στο Χάρτς. «Εμείς εδώ προσφέρουμε την εμπειρία μας στους τομείς καθοδήγησης, επιμόρφωσης και ενημέρωσης των τουριστών, αλλά και διαμόρφωσης μουσείων και εκθέσεων» λέει. «Έχουμε μια δική μας πανσιόν για νεολαία στο δάσος με 8.000 διανυκτερεύσεις το χρόνο. Έρχονται παιδιά και νέοι που ενδιαφέρονται για το Εθνικό Πάρκο. Το θεωρούμε σημαντικό για να δημιουργήσουμε κλίμα αποδοχής, τόσο από τον ντόπιο πληθυσμό, όσο κι από τους επισκέπτες που θέλουν να ξεκουραστούν σε φυσικό περιβάλλον.

Η αυστριακή Γκαμπριέλα Σράινερ επισημαίνει την έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις τουριστικές αρχές, στις περιφέρειες και τους ξενοδόχους. Η Σράινερ ζει τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα και έχει εκλεγεί μέλος της επιτροπής τουρισμού στις Πρέσπες στο τρίγωνο Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ. Λέει ότι λείπουν βασικά πράγματα, όπως εκπαίδευση των εργαζομένων στον τουρισμό, σύνδεση των περιοχών με μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά δυνατότητες ανάπτυξης του διασυνοριακού τουρισμού.

Απεριόριστες δυνατότητες

«Το 2003 συμμετείχαμε στην τουριστική έκθεση Reiseladen, εκεί προτείναμε ένα τουριστικό με προϊόν το σύνθημα 3 χώρες, δύο λίμνες, ένας προορισμός», θυμάται η Σράινερ. «Ενθουσιάστηκαν οι τουριστικοί πράκτορες. Όταν με ρώτησαν όμως πώς φτάνω εγώ από τη μια πλευρά στην άλλη, γιατί η απόσταση μεταξύ των 3 χωριών είναι 5 χιλιόμετρα, και τους εξήγησα, πρέπει να κάνουμε 150 χιλιόμετρα για να φτάσουμε από το ένα χωριό στο άλλο. Αυτό ήταν αρνητικό».

Αγροτουρισμός ή τουριστικές υποδομές σε αμπελώνες με επισκέψεις σε οινοπαραγωγούς, φεστιβάλ, κάμπνγκ, σπα, οι δυνατότητες ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού είναι απεριόριστες. Μια πρωτότυπη ιδέα είχε η Κομοτηνή. «Λειτουργήσαμε με τους κανόνες της αγοράς», λέει ο δήμαρχός της Γιώργος Πετρίδης. «Δηλαδή ψυχρά, ποια αγορά σήμερα ζητάει, όχι μόνο στην περιοχή μας, αλλά συνολικά στην Ευρώπη, ποιο προϊόν που δεν υπάρχει. Λοιπόν, υπάρχει μια μεγάλη αγορά που λέγεται άτομα με αναπηρίες, η οποία είναι μια τεράστια αγορά εκατομμυρίων συμπολιτών μας στην Ε.Ε. οι οποίοι ψάχνουν ένα προιόν που λέγεται τόπος τουριστικού προορισμού, ο οποίος να έχει όλες εκείνες τις υποδομές, που να τον καθιστούν προσβάσιμο και ελκυστικό σε αυτήν την κατηγορία συμπολιτών μας».

Ο Γιόχαν Νόρμπερτ Κράιτερ, σύμβουλος σε θέματα τουρισμού χωρίς εμπόδια, καθηλωμένος ο ίδιος σε αναπηρικό καροτσάκι, έχει επισκεφθεί την Κομοτηνή και βλέπει καλές ευκαιρίες. «Υπάρχουν πεζοδρόμια και τουαλέτες για αναπηρικά καροτσάκι, λέει, όπως και εστιατόρια, δημόσια κτήρια με ράμπες, τα αθλητικά κέντρα έχουν ξαναχτιστεί, έχουν γίνει δηλαδή τα πρώτα βήματα για τουρισμό χωρίς εμπόδια». Αλλά χρειάζεται ευαισθητοποίηση των πολιτών, Γιατί σε τι χρησιμεύουν τα πεζοδρόμια για ανάπηρους, όταν παρκάρουν επάνω τους αυτοκίνητα;
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου/Παναγιώτης Κουπαράνης Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης