Τέιλορ: Η Ευρώπη αντιμετωπίζει «απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης»

Την άποψη ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μία «απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης» όσον αφορά την ικανότητά της να επιλύσει την κρίση εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οίκου αξιολόγησης Fitch, Πολ Τέιλορ.

«Το ζήτημα κλειδί στις Ευρωπαϊκές αγορές είναι σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τέιλορ. «Υπάρχει μία απόλυτη έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα, στη χρήση των εργαλείων που θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα, ακόμη και σε αυτά που έχουν ανακοινωθεί.

»Το πρόβλημα είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης έχει υπάρξει έλλειψη μίας κεντρικής οπτικής γωνίας» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τέιλορ αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από την Γηραιά Ήπειρο. «Υπάρχει φανερά πίεση σε χώρες εντός της ευρωζώνης που χρειάζονται κάποιας μορφής απάντηση», σχολίασε σχετικά ο επικεφαλής της Fitch, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι κατανοεί την θέση πως «δεν μπορείς να εφαρμόσεις βραχυπρόθεσμα [μέτρα] ενώ οι μεσοπρόθεσμες δομικές προκλήσεις δεν έχουν διορθωθεί.

»Πρέπει να είναι το σύστημα, η Ευρώπη ως σύνολο να ενοποιηθεί, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να διαμορφωθεί μία λύση, προσέθεσε ο κ. Τέιλορ. «Δεν μπορεί να είναι μεμονωμένες χώρες, πρέπει να [γίνει] μέσω των Ευρωπαϊκών θεσμών», κατέληξε.

Τα σχόλια του επικεφαλής της Fitch έγιναν στον απόηχο της χθεσινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην μειώσει τα επιτόκιά της, εντείνοντας την πίεση προς τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να ενεργήσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την συνεχιζόμενη κρίση.

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό για την ΕΚΤ να [υποκαταστήσει] την έλλειψη δράσης άλλων θεσμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Εν τω μεταξύ, το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει πλησιάσει το 7%, καθώς η Μαδρίτη προσπαθεί να ανακεφαλαιοποιήσει τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του ισπανού πρωθυπουργού Μαριανό Ραχόι έχει προτείνει την έκδοση ευρω-ομολόγων και την απ’ ευθείας δανειοδότηση των ισπανικών τραπεζών από τον μόνιμο Ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης (ESM). Στον αντίποδα, η Γερμανία έχει απορρίψει αυτές τις ιδέες, αντιτείνοντας πως οποιαδήποτε παροχή κεφαλαίων πρέπει να συνοδευτεί από δεσμεύσεις λιτότητας.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fitch έγιναν στο περιθώριο συνεδρίασης του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου στην Κοπενχάγη της Δανίας.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος