Ρεν – Ντράγκι: Κοινές δράσεις στην ευρωζώνη (upd)

Την ανάγκη να υπάρξει ένας αξιόπιστος μηχανισμός που θα χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην ευρωζωνη, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως είπε, κάθε ένωση τραπεζών θα πρέπει να εποπτεύεται κεντρικά και να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα καταθέσεων και ένα ταμείο εξυγίανσης.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ξεκαθαρίσουν το όραμά τους για το ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να καλύψει το κενό που έχει δημιουργήσει η έλλειψη δράσης από τους πολιτικούς και τις εθνικές κυβερνήσεις.

Μιλώντας επίσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε ότι το ευρώ χρειάζεται υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για να επιβιώσει και να ευημερήσει.

Επίσης, δεν εμφανίστηκε θετικός στην έκδοση κοινών ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης, λέγοντας ότι αυτά που χρειάζονται είναι λιτότητα και στενότερη συνεργασία. Είπε ακόμα ότι χρειάζεται η ικανότητα να συγκρατηθεί η «κοινή μετάδοση (της κρίσης)».

«Αυτό πρέπει να γίνει αν θέλουμε να αποφύγουμε την κατάρρευση της ευρωζώνης και να κάνουμε το ευρώ να επιτύχει», δήλωσε.

Τονίζεται ότι κ. Ντράγκι μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο με την ιδιότητα του επικεφαλής της αρχής European Systemic Risk Board (ESRB).
Πηγή: skai.gr