Πτώση στο ΧΑ, σύννεφα στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,19% κατέγραψε σήμερα, 30 Μαΐου, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να πέφτει στις 511,29 μονάδες.

Ο τραπεζικός υπερκλάδος, που λειτούργησε καταλυτικά για την άνοδο της Δευτέρας, υπέστη βαρύτατες απώλειες, με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν πτώση μεγαλύτερη του 4%.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αναλυτικά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο πέφτει κατά 1,80%, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,33% ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση κατά 1,98%.

Αρνητικά ήταν τα πρόσημα και στους δύο μεγάλους ασθενείς της νομισματικής ένωσης, Ιταλία και Ισπανία, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει απώλειες 2,01% και τον IBEX 35 στην ιβηρική να πέφτει κατά 2,58%.

Οι πτώσεις σε αυτά τα δύο χρηματιστήρια έρχονται στον απόηχο μίας δύσκολης ημέρας για τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, καθώς τα επιτόκια δανεισμού των δύο χωρών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο, αναζωπυρώνοντας φόβους για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, το ιταλικό ομόλογο δεκαετούς διάρκειας δημοπρατήθηκε σήμερα με επιτόκιο 6,03%, ενώ η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς άγγιξε το 6,59% κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δεκαετές χρεόγραφο αποτελεί σημείο αναφοράς για το αξιόχρεο ενός κράτους.

Πρέπει να επισημανθεί πως ένα επιτόκιο της τάξης του 7% θεωρείται σημείο χωρίς επιστροφή για την δυνατότητα αναχρηματοδότησης του δημοσίου χρέους μέσω δανεισμού.

Αρνητικά πρόσημα και για το ευρώ, το οποίο σημείωσε πτώση στην ισοτιμία του με το δολάριο. Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό νόμισμα αντιστοιχεί αυτήν την ώρα σε 1,2405 δολάρια, καταγράφοντας πτώση κατά 0,78%.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης, Μαράκης Αλέξανδρος