Γκρίλι: Η Ιταλία πρέπει να είναι έτοιμη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Την άποψη ότι η Ιταλία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μολονότι σκοπεύει να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, εξέφρασε ο ιταλός υφυπουργός Οικονομικών, Βιτόριο Γκρίλι, που τελεί υπό τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό και υπουργό Οικονομικών, Μάριο Μόντι.

«Πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρίλι την Πέμπτη, 24 Μαΐου, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων για το εάν η Ρώμη ετοιμάζεται για έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ωστόσο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε αυτό το γεγονός», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του κ. Γκρίλι έρχονται στον απόηχο ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών που δημοσιοποίησε την Τετάρτη το πρακτορείο Reuters, ισχυριζόμενο ότι η ομάδα εργασίας του Eurogroup έχει προειδοποιήσει τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης να συντάξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση πιθανής ελληνικής εξόδου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας διέψευσε κατηγορηματικά το επίμαχο τηλεγράφημα, ενώ ο Άντρες Λίπστοκ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg πως το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν έχει συζητηθεί «επίσημα» στους κόλπους της Ευρωτράπεζας.

Από την πλευρά τους, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισαν εχθές, έπειτα από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ότι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και θα διατηρήσουν την ενότητα της ευρωζώνης. Επεσήμαναν όμως ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος