Μέρκελ, ΕΚΤ θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ - Νταλλάρα: Τεράστια η ζημιά εξόδου

Αποφασισμένη να κρατήσει Ελλάδα στο ευρώ δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Άγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως, επανέλαβε στη συνέντευξή της ότι πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχουν κάνει και οι δυο πλευρές, ενώ δήλωσε ανοιχτή στην εξέταση αναπτυξιακών μέτρων για την χώρα μας.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, επισήμανε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων μελών, όπως η Ελλάδα.

Η ΕΚΤ προτιμά σαφώς να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζωνη, τόνισε ο διοικητής της Μάριο Ντράγκι. Πρόσθεσε πάντως ότι δεδομένου ότι στην συνθήκη δεν υπάρχει πρόβλεψη για έξοδο χώρας από το ευρώ, είναι ένα θέμα που η ΕΚΤ δεν μπορεί από μόνη της να αποφασίσει.

H ζημιά από την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι τεράστια και στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε ο κορυφαίος αξιωματούχος του IIF (Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο) Τσαρλς Νταλλάρα. Σημείωσε ότι δε θέλει καν να εκτιμήσει το κόστος που θα έχει στην Ευρώπη η προσπάθεια να σταθεροποιηθεί σε περίπτωση ελληνικής εξόδου.

Επίσης, ο σύμβουλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ρίτσαρντ Κόρμπετ τόνισε ότι δεν αποτελεί σενάριο εργασίας στις Βρυξέλλες η ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη. «Κανείς δεν κάνει σχέδια για ελληνική έξοδο, δε θα ωφελούσε κανέναν. Η ιδέα κατάρτισης σχεδίων για ελληνική έξοδο θα γινόταν αυτοεκπληρούμενη προφητεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόρμπετ, ο οποίος παραδέχθηκε παράλληλα ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη αλλάζουν και όλοι πια εξετάζουν ιδέες για ανάπτυξη.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι «η τελική απόφαση για την παραμονή στην ευρωζώνη πρέπει να έλθει από την ίδια την Ελλάδα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα, πέραν της λιτότητας.

«Η Ελλάδα γνωρίζει και πρέπει να γνωρίζει τι διακυβεύεται και τώρα περιμένουμε την απόφαση της» επισημαίνει σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.
Πηγή: skai.gr