Στα σκαριά ο πρώτος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης;

Ο πρώτος καθαρά ευρωπαϊκός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης φαίνεται ότι βρίσκεται λίγο πριν την σύστασή του, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt. Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία συμβούλων Roland Berger, εμφανίστηκαν πολλές τράπεζες και ασφαλιστικοί οργανισμοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν ανοίγοντας επομένως το δρόμο για τον πρώτο ευρωπαϊκής προέλευσης, αλλά με παγκόσμια ακτίνα δράσης, οίκο αξιολόγησης.

Λείπουν ακόμη κεφάλαια

Για να ολοκληρωθούν τα συμβόλαια με τους επενδυτές πρόκειται να συσταθεί ίδρυμα και μια εταιρεία που θα αναλάβει το λειτουργικό σκέλος της διαδικασίας. Κρατική συμμετοχή δεν προβλέπεται. Πρώτο ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης θα είναι ο Μάρκους Κραλ, βασικό στέλεχος της εταιρείας συμβούλων Roland Berger, ο οποίος αναμένεται να παραιτηθεί από τη θέση του. Η πιθανή έναρξη λειτουργίας προσδιορίζεται για του χρόνου, οπότε και θα αρχίσει να αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα επιχειρήσεων και κρατών, όπως έγινε γνωστό από την εταιρεία.

Το αρχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 300 εκατομ. ευρώ. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τα 130 εκατομ., ανέφερε η Κλαούντια Ρούσο, εκπρόσωπος της Roland Berger. Από το Μάιο όμως θα επισπευστούν οι διαδικασίες, θα γίνουν συναντήσεις και με άλλους επενδυτές και υπολογίζεται ότι το φθινόπωρο θα έχει συσταθεί το ίδρυμα και η εταιρεία.

Αξίζει πάντως να υπενθυμίσουμε ότι μόλις πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύματα του τύπου παρουσίαζαν το εγχείρημα ως αβέβαιης έκβασης, ελλείψει ικανού αριθμού επενδυτών.

Χωρίς κρατική συμμετοχή

Αλλά και το ίδρυμα Bertelsmann παρουσίασε πρόσφατα σχέδιο για ένα νέο διεθνή οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα χρηματοδοτηθεί με 300 εκατομ. ευρώ από ένα ταμείο. Ο οίκος Bertelsmann, όπως θα λέγεται, θα αξιολογεί το αξιόχρεο μόνο κρατών. Πάντως σε συνέντευξή του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρίνισε ότι ευρωπαϊκός οίκος με κρατικά κεφάλαια ή επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να υπάρξει.

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, ο Σόιμπλε έριξε το ανάθεμα στους υπάρχοντες οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για παραλείψεις που έχουν κάνει. «Οι οίκοι αξιολόγησης απέτυχαν παταγωδώς στην αρχική φάση της δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης» τόνισε ο γερμανός υπουργός υπονοώντας τους οίκους Standrars & Poors, Moody/s και Fitch, που έχουν και το ολιγοπώλιο παγκοσμίως.
Πηγή: Ειρήνη Αναστασοπούλου/Handelsblatt, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής