Κλείσιμο

Μ. Ντράγκι: Πρόωρες οι αναφορές για έξοδο από την κρίση

Για την πολιτική λιτότητας στην Ευρωζώνη, τα δημοσιονομικά της Ισπανίας και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μίλησε στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται ίσως στην πιο δύσκολη φάση της διαδικασίας, όπου η λιτότητα και η δημοσιονομική εξυγίανση στην οποία έχουν προχωρήσει ή προχωρούν οι χώρες της Ευρωζώνης, αρχίζουν να αποδίδουν.

Eπισήμανε ότι «ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα» αλλά πρέπει «να συνεχίσουμε τον ίδιο δρόμο». Οπως είπε χαρακτηριστικά «βρισκόμαστε στη μέση του ποταμού που πρέπει να διασχίσουμε... πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο των κυβερνήσεων και των τραπεζών». Όπως είπε, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν τις ενδείξεις και ήδη δείχνουν ότι κινούνται σε παραγωγικό τρόπο.

Αναφερόμενος στην Ισπανία, είπε ότι έχει επιτευχθεί και επιτυγχάνεται σημαντική πρόοδος και τόνισε ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αμφιβάλλουν για την δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα, ο κ. Ντράγκι, τάχθηκε υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης, ενώ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της συνθήκης και σημείωσε ότι «η κύρια αποστολή της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών, μεσοπρόθεσμα, για το σύνολο της Ευρωζώνης».

Επίσης, ανέφερε την ανάγκη να διατηρηθεί η αξιοπιστία της ΕΚΤ «γιατί είναι από τα λίγα πράγματα που έχουν απομείνει». Πάντως, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να δεσμευθούν για τίποτα, καθώς η αβεβαιότητα για την παρούσα κατάσταση είναι μεγάλη και είναι πρόωρο να αναφερθούν σε οποιαδήποτε στρατηγική εξόδου από την κρίση.

Αναφερόμενος στην ρευστότητα της ΕΚΤ είπε ότι είναι πολύ κοντά στην πραγματική οικονομία και το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων διατάραξης της σταθερότητας των τιμών και γνωστοποίησε ότι η επέκταση του ισολογισμού της τράπεζας γίνεται με σύνεση.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επίσης, ότι τα επιπλέον μέτρα που λαμβάνει η Ευρωτράπεζα έχουν προσωρινό χαρακτήρα και η ενίσχυση της ρευστότητας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κεφάλαιο και τα υγιή δημοσιονομικά των κρατών - μελών, που φέρνουν την ανάπτυξη και την σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή οικονομία.

Τέλος, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία σταθεροποιείται, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2012 και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός πιθανότατα θα μείνει άνω του 2% φέτος, εξ αιτίας των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και τους έμμεσους φόρους.
Πηγή: Επιμέλεια: Δέσποινα Χριστοπούλου