Eurostat: Η ύφεση αυξάνει τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης

Αναλυτικά τα στοιχεία ΕΔΩ

Η ύφεση υποχρεώνει τους Ευρωπαίους, κυρίως στον κοινοτικό νότο, να εργάζονται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους θα προτιμούσαν να εργάζονται με πλήρες ωράριο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2011 από την Eurostat.

Όπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, 159.000 Έλληνες που εργάζονταν πέρσι στη χώρα σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες. Πρόκειται για το 58,1% του συνόλου των εργαζομένων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, που ήταν και το ψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα στην ΕΕ εργάζονται με μερική απασχόληση περίπου 42 εκατ. άτομα, ενώ 8,6 εκατ. από τους αυτούς, δηλαδή το 20,5% , θα επιθυμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες.

Τα υψηλότερα ποσοστά εργαζόμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης που θα ήθελαν να εργάζονται περισσότερες ώρες καταγράφηκαν μετά την Ελλάδα, στη Λετονία (57%), στην Ισπανία (49%) και στην Κύπρο (42%). Στον αντίποδα βρίσκονται εργαζόμενοι στην Ολλανδία και το Βέλγιο, όπου φαίνεται πως η μερική απασχόληση αποτελεί προσωπική επιλογή αφού μόνο το 3% από αυτούς θα προτιμούσε να εργάζεται περισσότερες ώρες.

Το ποσοστό των εργαζόμενων σε καθεστώς μερικής απασχόλησης επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού φτάνει σήμερα στην ΕΕ στο 19,4%, ενώ στην Ευρωζώνη το 20,8%.

Πρώτοι στη μερική απασχόληση είναι οι Ολλανδοί που φτάνουν το 49,1% και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που εμφανίζουν πολύ χαμηλή ανεργία, αφού τα άτομα αυτά θεωρούνται ενεργά, έστω κι αν απασχολούνται λίγες ώρες τη βδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες με χαμηλή ανεργία, όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία, όπου και εκεί η μερική απασχόληση είναι ιδιαίτερα υψηλή (25-30%).
Πηγή: skai.gr