Κλείσιμο

Οξυγόνο οι τραπεζικές πιστώσεις

Μιλώντας στο πλαίσιο των παρουσιάσεων που γίνονται ενόψει της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο επικεφαλής του τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγορών του Ταμείου, Χοσέ Βινιάλ, παρομοίασε τις πιστωτικές ροές από το τραπεζικό σύστημα προς την οικονομία, με τη ροή του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, σημειώνοντας ότι εάν παγώσει το αίμα επέρχεται ο θάνατος.

Ο κ. Βινιάλ υπογράμμισε τη σημασία στήριξης των τραπεζών μέσα από τις οποίες διοχετεύεται η αναγκαία ρευστότητα στις αγορές, και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την ηγεσία της ευρωζώνης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να οικοδομήσει μία μεγαλύτερη και καλύτερη Ευρώπη, εξέλιξη που, όπως είπε, θα δώσει τέλος στην απειλή της οικονομικής αστάθειας.

… πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η κρίση έχει ξεπερασθεί

Από την έναρξη της κρίσης τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, ο δημόσιος τομέας χρειάστηκε να παρέμβει προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, σημείωσε ο κ. Βινιάλ, ο οποίος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι το μνημόνιο είναι ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν σε ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και διατήρησης ενός “βιώσιμου πυρήνα” στο χρηματοπιστωτικό και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να είναι αυτό ικανό να παρέχει την αναγκαία ρευστότητα στην οικονομία". Αφού τόνισε ότι μετά την κορύφωση της κρίσης, η έγκριση του ελληνικού πακέτου αλλά και το Ταμείο διάσωσης "έφεραν την απαραίτητη ανακούφιση στις χρηματαγορές", έσπευσε να εκτιμήσει πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι η κρίση έχει ξεπερασθεί.

Τέλος, αφού σημείωσε ότι στο μνημόνιο προβλέπεται η χρήση δημόσιων κονδυλίων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ο επικεφαλής του τμήματος Νομισματικής και Κεφαλαιαγορών του Ταμείου εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι ενέργειες θα αποφέρουν αποτελέσματα, η Ελλάδα θα ανακάμψει, και στην πορεία θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει λάβει.

Σήμερα, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, θα δώσουν τις εναρκτήριες συνεντεύξεις Τύπου.
Πηγή: Αθανάσιος Έλλις, Ουάσιγκτον - Υπεύθ.σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου