Ζ. Μπαρόζο: Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες

"Η επιτυχία του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη εξαρτάται αποκλειστικά από τους Έλληνες και τους πολιτικούς αρχηγούς" επισημαίνεται στην έκθεση για την Ελλάδα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Είναι ανάγκη να υποστηριχθεί και να ενισχυθεί η Ελλάδα, δίχως όμως να αθετήσει τις δεσμεύσεις της, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης τόνισε ότι προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η ανάπτυξη, η Ελλάδα οφείλει, ανάμεσα σε άλλα, να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και την τροποποίηση της φορολογικής πολιτικής.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιωτικό τομέα θα φτάσει τα 380 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα κατά 15% την επόμενη τριετία και αναφέρεται η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων με τους εργοδότες έως το τέλος Ιουλίου για τις νέες κλαδικές συμβάσεις.

Τέλος, στην έκθεση γίνεται αναφορά στην ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος.

Ο κ. Μπαρόζο αναγνώρισε το γεγονός ότι οι λαοί της Ευρώπης καταβάλουν τεράστιες θυσίες και προσπάθειες και παρέθεσε τα παραδείγματα της Λιθουανίας, που επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά, και των εξαγωγικών επιτυχιών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ως αισιόδοξα μηνύματα που καταδεικνύουν τη δυνατότητα των υπερχρεωμένων κρατών να ανακάμψουν από την κρίση.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη η επίπονη σύγκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών να συνοδευτεί από υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η «κοινωνική συνοχή» της ευρωπαϊκής κοινότητας. Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η κοινωνική έκρηξη, ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη να γίνει μία δίκαια κατανομή των βαρών ενόσω εφαρμόζονται οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Μπαρόσο υπογράμμισε επίσης την ανάγκη «συγκέντρωσης» (pooling) του δημόσιου χρέους της Ευρώπης, ώστε να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ευκολία η δημοσιονομική σύγκλιση.

Απηχώντας πρωτύτερες δηλώσεις του γερμανού υπουργού οικονομικών, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέκρουσε διεθνείς επικρίσεις για τη φερόμενη ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών ταμείων (ESM και EFSF) να προστατεύσουν την ευρωζώνη από πιθανή αναζωπύρωση της κρίσης δημοσίου χρέους. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το «διαθέσιμο κεφάλαιο» του ESM είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο που διαθέτει το ΔΝΤ, και κατηγόρησε του επικριτές ότι «ξεχνούν» συνεισφορά της Ευρώπης στο Ταμείο του ΔΝΤ. Πλην της Ιαπωνίας, τα κράτη της γηραιάς ηπείρου είναι οι συντριπτικοί χρηματοδότες του διογκούμενου ταμείου κατά της κρίσης που τηρεί το ΔΝΤ.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε επίσης την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να μην εγκαταλείψει αλλά να ενισχύσει το κοινό νόμισμα. «Το μέγεθος μίας οικονομίας ορίζει τη διεθνή βαρύτητα» μίας χώρας, σχολίασε ο κ. Μπαρόζο, και μία «δυνατή Ευρώπη σημαίνει δυνατό ευρώ». «Αυτοί που αντιστέκονται σε μία ισχυρή Ευρώπη αντιτίθενται στο ευρώ», γνωμοδότησε ο κ. Μπαρόζο.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, αναφέροντας την ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές και να αυξηθούν τα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Μπαρόζο τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να «βελτιώσει και να ολοκληρώσει» την κοινή αγορά, ενθαρρύνοντας μάλιστα τα κράτη μέλη της ΕΕ να εφαρμόσουν τη νομοθεσία που θα τους επιτρέψει να δρέψουν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς.

Διαβάστε  εδώ το πλήρες κείμενο της Έκθεσης
Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Μαράκης Αλέξανδρος