Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας

Πριν από τρεις εβδομάδες η υποψηφιότητα του Τζιμ Γιονγκ Κιμ ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σημείωσε: «Είναι καιρός ένας ειδικός για την ανάπτυξη να διευθύνει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό οργανισμό. Κανείς δεν έχει περισσότερα προσόντα για να επιτελέσει αυτό το έργο από τον Δρ. Τζιμ Κιμ».

Γεννημένος στη Σεούλ της Ν. Κορέας μετανάστευσε με τους γονείς του, έναν οδοντίατρο και μία κάτοχο διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία, σε ηλικία 5 ετών στις ΗΠΑ. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Ο 52χρονος Κιμ κατέχει δύο διδακτορικούς τίτλους, σε Ιατρική και Ανθρωπολογία και ήταν, μέχρι χθες, διευθυντής του Πανεπιστημίου του Ντάρμουθ στην αμερικανική πολιτεία του Ν. Χάμσαϊρ. Αν και δεν είναι ειδικός σε θέματα Οικονομίας, από το πόστο του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας θα πρέπει να αποφασίζει για πιστώσεις και εγγυήσεις δισεκατομμυρίων για φτωχές χώρες.

Διακρίσεις για το έργο του στον τομέα της υγείας

Ακριβώς το γεγονός ότι δεν έχει εξειδίκευση στο πεδίο της οικονομικής επιστήμης, αποτελεί τον πυρήνα κριτικής προς το πρόσωπο του Τζιμ Γιονγκ Κιμ. Ο ίδιος, απαντά στους επικριτές με το επιχείρημα ότι τόσο πολυσύνθετα ζητήματα, όπως αυτό της οικονομικής ανάπτυξης και της καταπολέμησης της φτώχιας, δεν είναι δυνατόν να τα διαχειριστεί ένας και μόνο αφοσιωμένος άνθρωπος και υπογραμμίζει ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στις τάξεις της πολλούς εξαιρετικά έμπειρους οικονομολόγους».

Όπως λέει ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ, «όλη μου τη ζωή προσπαθούσα να επιλύω κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον κόσμο». Όντας ακόμη φοιτητής Ιατρικής στο Χάρβαρντ, ίδρυσε μαζί με συναδέλφους του την ανθρωπιστική οργάνωση «Partners in Health». Αυτή είναι σήμερα ενεργή σε 12 χώρες, στηρίζει, δρώντας σε περιφερειακό επίπεδο, τοπικούς συνεργάτες και διαπραγματεύεται καλύτερους όρους για τη διάθεση φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οι επιτυχείς επεμβάσεις της οργάνωσης αρχικά στην Αϊτή και στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στο Περού εντυπωσίασαν ακόμη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.),, ο οποίος υιοθέτησε πολλές από τις μεθόδους της «Partners in Health» σε δικά του προγράμματα.

Το 2003 ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ προσχώρησε στον ΠΟΥ, όπου διακρίθηκε για το έργο του στον τομέα της καταπολέμησης του ιού του AIDS. Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει και μία αξιοσημείωτη ακαδημαϊκή πορεία, κατά την οποία ανέλαβε πανεπιστημιακές έδρες Ιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το 2009 έγινε ο πρώτος Αμερικανός ασιατικής καταγωγής που αναλαμβάνει την προεδρία του φημισμένου Πανεπιστημίου του Ντάρμουθ.

Θέλει να αποφύγει τη δημιουργία εντυπώσεων

Η διεύρυνση της αναπτυξιακής βοήθειας δεν θα αποτελέσει νούμερο ένα προτεραιότητα
Η προϋπηρεσία και η εμπειρία του στον τομέα της υγείας αποτελούν ενδεχομένως μία πρώτη μικρή ένδειξη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασκήσει τα νέα του καθήκοντα. Άλλωστε έχει επικρίνει συχνά στο παρελθόν την, κατά τη γνώμη του, εξαιρετικά ισχνή και άστοχη αναπτυξιακή βοήθεια των βιομηχανικών κρατών προς τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Ωστόσο ο Τζιμ Γιονγ Κιμ δεν επιθυμεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η αύξηση των κονδυλίων αναπτυξιακής βοήθειας είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά του. Επισκεπτόμενος οκτώ χώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του υπογράμμισε ότι «η οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντική προκειμένου να δημιουργηθούν πόροι για επενδύσεις σε παιδεία, υγεία και δημόσια αγαθά».

Andreas Becker / Άρης Καλτιριμτζής

Υπεύθ. σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Πηγή: skai.gr