Δημοσιονομικό σύμφωνο: Άρχισαν τις «εκπτώσεις» οι γάλλοι σοσιαλιστές

Σημάδια υπαναχώρησης από την ριζική «επαναδιαπραγμάτευση» της δημοσιονομικής συνθήκης, δείχνει ο γάλλος σοσιαλιστής Francois Hollande.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος των γάλλων σοσιαλιστών Pierre Moscovici επιβεβαίωσε την Τρίτη (3 Απριλίου) ότι οι σοσιαλιστές απλά θα πιέσουν για «πρόσθετες» διατάξεις που θα προωθούν τις πολιτικές ανάπτυξης, αλλά δε θα ζητήσουν ριζική επαναδιατύπωση.

Ο Hollande κάνει πίσω επίσης στα ευρωομόλογα προκειμένου να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος της ΕΕ, λέγοντας ότι τώρα αποσκοπεί στο να προσθέσει στη συνθήκη «την ικανότητα της Ευρώπης συνολικά να εκδώσει ευρωομόλογα, όχι για να αμοιβαιοποιήσουν το δημόσιο χρέος αλλά για να χρηματοδοτήσουν νέα έργα ανάπτυξης», μια ιδέα που ήδη έχει δημοσιοποιηθεί από την Επιτροπή.

Η δημοσιονομική συνθήκη, υπεγράφη τον Δεκέμβριο από 25 κράτη της ΕΕ, απαιτεί από τα συμβαλλόμενα μέρη να εισάγουν εθνικούς νόμους ισοσκελισμού των προϋπολογισμών. Θα ενισχύσει ακόμη τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να επιβάλει πρόστιμα μέχρι και 0.1% του ΑΕΠ εάν δεν επιτευχθούν οι ισοσκελισμοί ένα χρόνο μετά την επικύρωση.

Η Συνθήκη πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο και πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες.
Το Βερολίνο καθησυχάζεται. Ο Hollande απέρριπτε σθεναρά τη συνθήκη, ισχυριζόμενος ότι μόνο με τη λιτότητα η οικονομία της Ευρώπης θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση και ότι σε περίπτωση που εκλεγεί θα επιδιώξει «επαναδιαπραγμάτευση».

Γερμανοί αξιωματούχοι κάλεσαν το στρατόπεδο του Hollande να αποσύρει τη λέξη «επαναδιαπραγμάτευση», που χτυπά καμπανάκια στο Βερολίνο, το οποίο ζητά μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία για την ευρωζώνη.

Πηγές στο Βερολίνο λένε ότι είναι πιθανό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν άθικτες οι σημαντικές ρήτρες δημοσιονομικής ευθύνης.

«Δέχομαι την πειθαρχία», είπε ο Hollande σε συνάντηση των ευρωπαίων σοσιαλιστών τον περασμένο μήνα, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να εισάγει νέο νόμο ισορρόπησης του γαλλικού προϋπολογισμού μέχρι το 2017, ένα χρόνο αργότερα από ότι έχει προτείνει ο Sarkozy.

Στο Βερολίνο, οι αξιωματούχοι ηρεμούν ολοένα και περισσότερο για τα σχέδια του Hollande. Ενώ η επίσημη γραμμή παραμένει «όχι επαναδιαπραγμάτευση», ανώτατη πηγή τόνισε ότι η Γερμανία είναι πρόθυμη να συμπεριλάβει στο δημοσιονομικό σύμφωνο «γλώσσα για την ανάπτυξη».

Iστορικό
Ο Francois Hollande έγινε υποψήφιος γάλλος πρόεδρος μετά τη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2011. Από τότε τα πηγαίνει πολύ καλά στις δημοσκοπήσεις, παίρνοντας σχεδόν πάντα την πρώτη θέση.

Ο Hollande υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής για 6 μήνες. Επέστρεψε στην εθνική πολιτική σκηνή, έγινε δήμαρχος της Tule το 2001 και βουλευτής το 2002, ενώ συνέχισε να υπηρετεί ως γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι σοσιαλιστές πολιτικοί και ακτιβιστές ήταν ιδιαίτερα διχασμένοι αναφορικά με την Συνταγματική Συνθήκη, όπου απερρίφθη από τους γάλλους στις 29 Μαΐου του 2005. ΟHollande, που στήριξε τη Συνθήκη, βγήκε σημαντικά αποδυναμωμένος, και δεν κατάφερε να είναι υποψήφιος πρόεδρος το 2007.
Πηγή: Πηγή: Euractiv.gr