Kraemer: Δεύτερο «κούρεμα» για Ελλάδα

Την πιθανότητα η Ελλάδα να αναδιαρθρώσει εκ νέου το δημόσιο χρέος της ήγειρε ο Moritz Kraemer, επικεφαλής της υπηρεσίας βαθμολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κρατών στην εταιρία αξιολογήσεων Standard & Poor’s. «Στο βάθος του δρόμου, δεν προβλέπω πότε, [μπορεί να χρειαστεί] μία ακόμα αναδιάρθρωση του εκκρεμούς χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Kraemer, μιλώντας αργά χθες το βράδυ, 28 Μαρτίου, σε μία συνέλευση στο London School of Economics.

Συνεχίζοντας, ο κ. Kraemer τόνισε ότι η προνομιούχα θέση που αξιώνουν κάποιοι «επίσημοι πιστωτές», όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μπορεί να περιπλέξει την προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει το κόστος ομολογιακού δανεισμού της και να επιστρέψει στις αγορές. «Όλο και περισσότεροι επίσημοι δανειστές τρέχουν να γίνουν προνομιούχοι πιστωτές, που σημαίνει πως σε περίπτωση αναδιάρθρωσης δεν χρειάζεται να συμμετάσχουν», δήλωσε ο κ. Kraemer. «[Συνεπώς], για τους κανονικούς ομολογιούχους το ρίσκο αυξάνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι επενδυτές θα απαιτήσουν υψηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα».
.
Στην ίδια συνέλευση συμμετείχε ως ομιλητής και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) στην Τρόικα, Poul Thomsen. Ο κ. Thomsen παραδέχτηκε πως η Ελλάδα έχει πετύχει έως τώρα μία «επιθετική, [...] άνευ προηγουμένου, πολύ εντυπωσιακή και αναμφίβολα κοινωνικά επώδυνη» οικονομική προσαρμογή, αλλά επεσήμανε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, προειδοποιώντας δε ότι χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή που θα ανέλθει στο 6 με 7% του ΑΕΠ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Thomsen απέφυγε να προβλέψει πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου από τις αγορές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη η χώρα μας να μειώσει μετεκλογικά το έλλειμμά της. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για τεχνάσματα ή πολιτική ολίσθηση», κατέληξε.

Οι ομιλίες των δύο ανδρών έγιναν στον απόηχο αισιόδοξων προβλέψεων από ευρωπαίους αξιωματούχους και ενόψει της επερχόμενης προγραμματισμένης συνέλευσης του Eurogroup στην Κοπεγχάγη στις 30 Μαρτίου. Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν την συνδυασμένη δανειοδοτική δυνατότητα και τη μόχλευση κεφαλαίων των δύο ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών θεσμών, του προσωρινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος