Κλείσιμο

Αρκεί η ενίσχυση του ESM;

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη με θέμα την ενίσχυση του ESM. Η Γερμανία αναμένεται να εγκαταλείψει την αρνητική της στάση και να δώσει τελικά τη συγκατάθεσή της.

Επί μήνες η Γερμανία δεν ήθελε ούτε να ακούσει για το ενδεχόμενο ενίσχυσης των πόρων του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης ESM ίσως επειδή καταβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των εγγυήσεων. Από τις αρχές της εβδομάδας όμως η Αγκελα Μέρκελ διαφοροποίησε τη στάση της και τάσσεται πλέον υπέρ του συνδυασμού των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού και εκείνων του μονίμου, με αποτέλεσμα οι συνολικοί πόροι να ανέρχονται στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο EFSF, που λειτουργεί μέχρι τα μέσα του έτους, έχει διαθέσει ήδη 200 δις ευρώ, δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό το ποσό θα συνεχίσει να τρέχει παράλληλα με τα 500 δις του μόνιμου μηχανισμού, μέχρι οι χώρες που έχουν λάβει βοήθεια να την επιστρέψουν».

Στα 400 δις οι γερμανικές εγγυήσεις
Στην περίπτωση της Ελλάδας, η επιστροφή των οφειλών αναμένεται να διαρκέσει περίπου 25 χρόνια. Εκτός της χώρας μας, βοήθεια λαμβάνουν από τo μηχανισμό Πορτογαλία και Ιρλανδία. Θεωρητικά το ποσό το οποίο θα συμβάλει η Γερμανία, θα φθάσει τα 400 δις, ενώ μέχρι σήμερα η γερμανική συμμετοχή υπολογιζόταν σε 211 δις ευρώ.

Κατά την άποψη του ειδικού σε οικονομικά ζητήματα Γκούτραμ Βολφ από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών, το ερώτημα πόσα χρήματα θα έπρεπε να έχει στη διάθεσή του ο μηχανισμός είναι δύσκολο να απαντηθεί:

«…Εξαρτάται από τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Προς το παρόν το ζητούμενο είναι να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει βούληση να στηρίξουμε και να σώσουμε το ευρώ. Είναι σχετικά εύκολο να υπολογίσει κανείς ότι αν η Ισπανία ζητήσει βοήθεια τότε ο μηχανισμός θα χρειαστεί αυτομάτως μεγάλα ποσά. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε στην Ιταλία. Τίθεται συνεπώς το ερώτημα αν ο μηχανισμός με την παρούσα μορφή του είναι σε θέση να στηρίξει δύο χώρες τέτοιου οικονομικού βάρους. Όλο και περισσότεροι το αμφισβητούν πλέον».

Μετά από δύο χρόνια κρίσης η Αγκελα Μέρκελ επιθυμεί την ηρεμία. Σε συνεδρίαση των συντηρητικών κυβερνητικών κομμάτων έκανε λόγο για ’κλείσιμο κεφαλαίου’ με τη βοήθεια του διευρυμένου μηχανισμού στήριξης. Όμως πολλές φορές στο παρελθόν η καγκελάριος αναγκάστηκε να αλλάξει τις θέσεις της στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Πηγή: Berndt Riegert / Στέφανος Γεωργακόπουλος - Υπεύθυνος Σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής