Κλείσιμο

Αισιοδοξία για αίσια έξοδο από την κρίση

Την πεποίθησή του ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει πλέον «σχεδόν παρέλθει», εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι από το Τόκιο όπου βρίσκεται. Η συγκεκριμένη δήλωση του ιταλού πρωθυπουργού έρχεται τον απόηχο της προσπάθειάς να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν πρόσφατα σχόλιά του περί αναβίωσης της ευρωπαϊκής κρίσης λόγω προβλημάτων στην Ισπανία.

«Η Ισπανία, είμαι βέβαιος, βρίσκεται σε μία σταθερή τροχιά σταθεροποίησης του προϋπολογισμού της [και ο κίνδυνος] μετάδοσης, ελπίζω, σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μόντι.

Ο τόνος του ιταλού πρωθυπουργού συνάδει με τις επιφυλακτικά αισιόδοξες προβλέψεις που πραγματοποίησαν χθες, 27 Μαρτίου, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντώμενοι με βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο κ. Σόιμπλε γνωμοδότησε ότι δε διαβλέπει σενάριο κατά το οποίο θα χρειαστεί να εκταμιευτούν νέα δάνεια από το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα σχόλια της Άνγκελα Μέρκελ, που προειδοποίησε τα μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας πιθανότητα θα αυξηθεί καθώς η ανάκαμψη άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση των γερμανικών ομολόγων, που πρωτύτερα θεωρούνταν η μοναδική ασφαλής επένδυση στην ευρωζώνη.

Ελπίδα όλων είναι ότι οι δηλώσεις αυτές δεν είναι προϊόντα της, αποδεδειγμένα άστοχης, αισιοδοξίας που εξέφρασε το Μάρτιο του 2010 ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, όταν προέβλεπε ότι τα χειρότερα της ελληνικής κρίση είχαν περάσει και ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν θα βίωναν της τα δεινά της Ελλάδας.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος