Μόντι: Ευθύνες σε Γερμανία και Γαλλία για το χρέος της ευρωζώνης

Γερμανία και Γαλλία φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για το διογκούμενο χρέος της Ευρωζώνης, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Τόκιο ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, επισημαίνοντας ότι ως "γονείς" της νομισματικής ένωσης δεν έκαναν σωστή δημοσιονομική διαχείριση και δεν έδωσαν το καλό παράδειγμα στην περιφέρεια.

«Οι δύο μεγαλύτερες χώρες στην Ευρωζώνη, με συνεργό την Ιταλία που προέδρευε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνούσαν τα δημοσιονομικά όρια. Φυσικά όταν ο πατέρας και η μητέρα της Ευρωζώνης παραβιάζουν τους κανόνες, δεν θα μπορούσες να περιμένεις την Ελλάδα να συμμορφωθεί», πρόσθεσε ο Μόντι.

Στο μεταξύ, άτυπο συμβούλιο του Εκοφίν θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην Κοπεγχάγη με αντικείμενο το τείχος προστασίας για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Θα προηγηθεί συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην οποία θα εξετασθούν ζητήματα σχετικά με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη μόχλευση των πόρων του EFSF. Βάρος θα δοθεί στις εξελίξεις σε Ισπανία ενώ ενημέρωση θα υπάρξει και για την Ελλάδα.

Την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα καταλήξει στην Κοπεγχάγη σε συμφωνία για την ενίσχυση του τείχους προστασίας απέναντι στην κρίση χρέους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε «απολύτως βέβαιος» ότι η Ευρώπη θα βγει πιο ισχυρή από την κρίση.
Πηγή: skai.gr