Υποχωρούν Μέρκελ-Σόιμπλε στο ζήτημα του ESM;

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα αντισταθούν πλέον στο αίτημα των περισσότερων κρατών της ευρωζώνης να συνδυαστούν τα κονδύλια του προσωρινού μηχανισμού EFSF με εκείνα του διαδόχου μηχανισμού του ESM.
Όμως, και η Φιλανδία, στενός σύμμαχος της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της ευρωκρίσης, εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει στο ζήτημα των μηχανισμών στήριξης. «Είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια συμβιβαστική λύση», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν στο Reuters.

Δύο εναλλακτικές επιλογές

Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, ασαφές παραμένει ακόμα πόσα χρήματα θα διαθέτει ο ενισχυμένος μηχανισμός διάσωσης. Υπό συζήτηση βρίσκονται δύο εναλλακτικές προτάσεις: Σύμφωνα με την πρώτη, στα προβλεπόμενα 500 δισ. ευρώ για τον ESM θα προστεθούν και εκείνα τα 200 δισ. ευρώ, που μέχρι τώρα υπολόγιζε ο προσωρινός μηχανισμός EFSF για βοήθεια προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Στο εναλλακτικό μοντέλο προβλέπεται βοήθεια μέχρι και 940 δισ. ευρώ, αφού EFSF και ESM θα συνεχίσουν να υφίστανται παράλληλα.

Αναλόγως θα διαμορφωθεί και η οικονομική επιβάρυνση της Γερμανίας. Στην πρώτη περίπτωση, η Γερμανία θα έπρεπε να εγγυηθεί μέχρι και 280 δισ. ευρώ, ενώ στη δεύτερη μέχρι 400 δισ. ευρώ. Και οι δύο εναλλακτικές προτάσεις πάντως έχουν το εξής πρόβλημα: Κατά την άποψη νομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, θα πρέπει να αποφασιστούν μέσω νέας ψηφοφορίας στο Bundestag, καθώς αυτό έχει εγκρίνει γερμανική συμμετοχή μέχρι του ποσού των 211 δισ. ευρώ.
Πηγή: Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης