Υποχωρεί στις πιέσεις η Γερμανία για μεγαλύτερη συνεισφορά στο μηχανισμό στήριξης

Με 280 δισεκατομμύρια ευρώ θα συνεισφέρει στον μηχανισμό στήριξης του ευρώ η Γερμανία αντί για τα προγραμματισμένα 211 δισεκατομμύρια, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Ζιντ Ντοϊτσε Τσάϊτουγκ (Sueddeutsche Zeitung).

 Το ενδεχόμενο αυτό διέψευδαν μέχρι τώρα τόσο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ όσο και ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο φαίνεται ότι υποχωρούν στις πιέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παρά τις έντονες διαφωνίες της γερμανικής κυβέρνησης, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών επιμένει να θέσει από τα μέσα του 2012 στη διάθεση της υπόθεσης σταθεροποίησης του κοινού νομίσματος περισσότερα χρήματα.

Προς αυτή την κατεύθυνση πίεσαν τη Γερμανία, τόσο η Κομισιόν όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και χώρες όπως η Βραζιλία και η Κίνα. Οι χώρες αυτές βλέπουν στην αποσταθεροποίηση του ευρώ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Σε συζητήσεις αρμοδίων – αναφέρει η εφημερίδα – δε συζητείται πλέο η μεγέθυνση του μηχανισμού στήριξης αλλά το πως θα γίνει αυτό. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στα τέλη Μαρτίου στη Κοπενχάγη.

Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Σόιμπλε θεωρούν περιττό ένα τέτοιο βήμα καθώς όπως υποστηρίζουν η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί εν πολλοίς τόσο στις χώρες με κρίση όσο και στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο γνωρίζουν ότι αν ακολουθήσουν αυτή την τακτική θα μείνουν απομονωμένοι από την απολύτως διαφορετική κυρίαρχη άποψη στην Ευρώπη .

Εν τω μεταξύ, ο Γιορκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswire ότι η ευρωτράπεζα πρέπει να ξεκινήσει να ετοιμάζεται για την έξοδο από τα έκτακτα μέτρα που έλαβε λόγω της κρίσης, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τα αποσύρει.

 Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Άσμουσεν εκτίμησε ότι πως η Γερμανία έχει επωφεληθεί περισσότερο από τη νομισματική ένωση και την ενιαία αγορά.

Παράλληλα ζήτησε από τις κεντρικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη που βγάζουν από τα τριετή δάνεια της ΕΚΤ, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση.
Πηγή: skai.gr