Κλείσιμο

Τρεις πυλώνες για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά

«Ανάσα» στις επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, η σύσταση του οποίου συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το ταμείο θα διαθέσει έως το τέλος του 2013 ένα δισεκατομμύριο ευρώ για χρηματοδότηση επενδύσεων και κεφάλαια κίνησης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο ταμείο θα αποτελείται από πόρους του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με μόχλευση από την ΕΤΕπ 1:2 θα παράσχουν συνολική ρευστότητα 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 η ΕΤΕπ θα χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να έχουν δοθεί στην αγορά 1,44 δισ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας, σε περίπτωση βελτίωσης της αξιολόγησης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, προβλέπεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ποσοστού μόχλευσης από την πλευρά της ΕΤΕπ. Εκτιμάται ότι εάν την επόμενη εβδομάδα υπογραφεί η σχετική σύμβαση, οι τράπεζες με μεγαλύτερο βαθμό ετοιμότητας θα μπορούν να χορηγήσουν δάνεια σε λιγότερο από ένα μήνα. Η τόνωση της ρευστότητας στις επιχειρήσεις αποτελεί μία από τις τρεις βασικές προτεραιότητες, όπως τόνισε χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους η κ. Διαμαντοπούλου.

Η δεύτερη μεγάλη προτεραιότητα είναι η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος την ερχόμενη Δευτέρα. Στο νομοσχέδιο, το οποίο είχε ετοιμαστεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη, έχουν προστεθεί νέες ρυθμίσεις που συνδέονται με τις καινούργιες υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του δεύτερου Μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η άμεση κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών.

Τρίτος βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων καθώς και η επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν παλαιές επενδύσεις. Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο χθες για την ανάγκη ενός «επενδυτικού αρραβώνα» με όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ότι η προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να εστιάζεται σε συγκεκριμένους τομείς και όχι να αποτελεί μια γενική, αόριστη και τελικώς μη αποτελεσματική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Ανάπτυξης θα μεταβεί την επόμενη Δευτέρα στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια αφενός εξεύρεσης λύσης για τις εκκρεμότητες με τις γερμανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αφετέρου για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Γερμανών προς τους Έλληνες.

Λαγκάρντ: Σε ασφαλές μονοπάτι η Ελλάδα

Με σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα συνοδεύτηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ η έγκριση του δανείου ύψους 28 δισ. ευρώ. «Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα ασφαλές μονοπάτι με τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν» πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη».

Η καταβολή των 28 δισ. ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της πρώτης εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί μετά το πέρας τη συνεδρίασης της Πέμπτης.

Αιχμές από Ράιχενμπαχ

Αιχμές για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν αλλά δύσκολα υλοποιούν και εφαρμόζουν τους νόμους, άφησε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της.

Έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί -όπως είπε- τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Τόνισε ότι υπάρχουν στη διάθεση της Ελλάδας περισσότερα από 20 δισ. κοινοτικών πόρων και παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην απορρόφησή τους.

Παρατήρησε ότι υπήρξε ικανοποιητική επίδοση και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο λέγοντας ωστόσο πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.
Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή