Λαγκάρντ: Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων

Με σαφή προειδοποίηση προς την Αθήνα συνοδεύτηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ η έγκριση του δανείου ύψους 28 δισ. ευρώ.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια αποκλίσεων», διαμήνυσε, προσθέτοντας ότι η έγκαιρη εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος, παράλληλα με την ευρεία υποστήριξή του από τον κόσμο και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, «είναι κρίσιμες παράμετροι για την επιτυχία».

«Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ένα ασφαλές μονοπάτι με τη στήριξη των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν» πρόσθεσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το Ταμείο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις αυτές, παραμένοντας στην Ευρωζώνη».

Η καταβολή των 28 δισ.
ευρώ θα γίνει σε 16 ισόποσες δόσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της πρώτης εκ των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί μετά το πέρας τη συνεδρίασης της Πέμπτης.

"Στην Ελλάδα πρέπει να σπάσουν ταμπού για να λειτουργήσει το πρόγραμμα" δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ κατά την ενημέρωση που παρείχε σε εκπροσώπους διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΔΣ για την έγκριση των 28 δισ. προς την χώρα μας.

Στην ερώτηση του ΣΚΑΪ για το ποια είναι τα "ρίσκα" που θα μπορούσα να εκτροχιάσουν το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν τοποθέτησε ως πρώτο ιεραρχικά την ανάγκη αναδόμησης του δημόσιου τομέα (public sector) στην Ελλάδα προειδοποιώντας ότι "αν δεν υπάρχει συρρίκνωσή του και δεν μειωθεί το κόστος συντήρησής του, τότε το πρόγραμμα δε θα προχωρήσει".
Πηγή: skai.gr