Χ. Ράιχενμπαχ: Οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν αλλά δύσκολα υλοποιούν

Αιχμές για το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές εύκολα νομοθετούν αλλά δύσκολα υλοποιούν και εφαρμόζουν τους νόμους, άφησε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ, παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της.

Έκανε επίσης λόγο για καθυστερήσεις στη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο αποτελεί -όπως είπε- τροχοπέδη για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Τόνισε ότι υπάρχουν στη διάθεση της Ελλάδας περισσότερα από 20 δισ. κοινοτικών πόρων και παρατηρείται σημαντική βελτίωση στην απορρόφησή τους.

Παρατήρησε ότι υπήρξε ικανοποιητική επίδοση και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο λέγοντας ωστόσο πως πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά.

Όπως είπε, από τα 400 εκατομμύρια που είχαν τεθεί ως στόχος το 2011, εισπράχθηκαν 946 εκατομμύρια ευρώ, δηλ. ο στόχος υπερκαλύφθηκε.

Νωρίτερα ο κ. Ράιχενμπαχ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΣτΕ Παναγιώτη Πικραμμένο και έξι μέλη του Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ανάγκη επιτάχυνσης έκδοσης αποφάσεων σε όσες περιπτώσεις οι επενδυτές καταφεύγουν στην Δικαιοσύνη, η επιδίωξη κλίματος ασφάλειας στον τομέα των επενδύσεων και η απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ για τη βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα ο κ.Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του PSI με το οποίο, όπως είπε, εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα.

Η 2η έκθεση της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα ΕΔΩ.

Οι πληροφορίες για την Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα και το αρχείο με την πρώτη έκθεση
ΕΔΩ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα ΕΔΩ.

Η συνέντευξη Ράιχενμπαχ στον ΣΚΑΪ και τον Ηλία Σιακαντάρη ΕΔΩ.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης