Γ. Παπαντωνίου: «Θύμα λανθασμένης συνταγής η Ελλάδα»

Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ πραγματοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου καλεσμένος του φημισμένου Peterson Institute of International Economics.

Αντικείμενο της διάλεξης του ήταν «η Ελληνική Κρίση και το Μέλλον του Ευρώ» και εκεί παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αμερικανικής πανεπιστημιακής κοινότητας, ερευνητικών ιδρυμάτων καθώς και τις αμερικανικής κυβέρνησης. Στην παρέμβασή του ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας για τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη βάλλοντας κατά των σκληρών πολιτικών λιτότητας, «πάνω στις οποίες στηρίχθηκαν τα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής της Ε.Ε. και του ΔΝΤ» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

Στο στόχαστρο του πρώην υπουργού βρέθηκε μεταξύ άλλων και η Γερμανία την οποία επέκρινε για τις δραματικές καθυστερήσεις που έχει επιδείξει στην ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών οικονομικής ενοποίησης υπό το ρίσκο του δημοσιονομικού και πολιτικού κόστους. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην ομιλία του κ. Παπαντωνίου για την παντελή απουσία «οράματος και σχεδίου» από μέρους των Ευρωπαίων, οι οποίοι- όπως σημείωσε- «υποχρεώθηκαν σε δαπάνες 1 τρις ευρώ συνολικά από την ΕΕ, ΕΚΤ και τους ιδιώτες πιστωτές, για την καλυψη των ζημιών της κρίσης χρέους. Παρά το τεράστιο αυτό κόστος η ευρωζώνη δε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2009 όταν ξεκίνησε η κρίση χρέος» τόνισε.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «υπήρξε το θύμα λαθεμένης συνταγής» ενώ «η κατάσταση επιδεινώθηκε από παραλείψεις, καθυστερήσεις και αστοχίες στην υλοποίηση του προγράμματος εφαρμογής» επισήμανε με έμφαση ο κ. Παπαντωνίου. Ειδική μνεία έκανε και στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι «από τη δική της αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα θα εξαρτηθεί η έκβαση της ελληνικής προσπάθειας» με την «δύναμη και τη σύνθεση αυτής της κυβέρνησης να αποτελούν κρίσιμους παράγοντες».

Ο πρώην πανίσχυρος «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας στην ομιλία του στο Peterson Insitute of International Economics εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί με την προϋπόθεση ότι «η χώρα και η ευρωζώνη λειτουργήσουν συντονισμένα και αποδοτικά» αφού σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν ελληνική κατάρρευση θα έθετε για την ευρωζώνη και τις αγορές το ερώτημα «ποιος θα είναι ο επόμενος;».

Η παρέμβαση του κ. Παπαντωνίου έχει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη συγκυρία κατά την οποία η χώρας μας προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και να αναστρέψει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί πριν μερικούς μήνες -και σε οικονομικούς κύκλους εδώ στην Ουάσινγκτον μεταξύ άλλων- ότι το πρόβλημα της ευρωζώνης περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων και ότι η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει μόνο την Ελλάδα.
Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη