Έρευνα Manpower: Αρνητικές οι προβλέψεις για την αγορά εργασίας

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των εργοδοτών για την ελληνική αγορά εργασίας κατά το προσεχές τρίμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ManpowerGroup. Τα καλά νέα, δεδομένου του αρνητικού κλίματος, είναι ότι το 68% των εργοδοτών σκοπεύουν να διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους σταθερό μέσα στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών.

Ωστόσο, μόνο το 8% σκοπεύουν να αυξήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, ενώ 19% περιμένουν μείωση του συνολικού αριθμού των ατόμων που απασχολούν. Αφαιρώντας τις εποχικές διακυμάνσεις από τα αποτελέσματα της Έρευνας, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης (που προκύπτει όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που προβλέπουν αύξηση του συνολικού αριθμού των εργαζομένων τους, αφαιρέσουμε το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν μείωση) φτάνει στο -13%.

Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που οι προσδοκίες προσλήψεων των Ελλήνων εργοδοτών καταγράφονται αρνητικές. Ο Δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης παραμένει σχετικά σταθερός σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο τρίμηνο και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Συνολικά, ο Δείκτης προσδοκιών για τις προσλήψεις καταγράφεται αρνητικός και στους εννέα τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η μεγαλύτερη κάμψη της απασχόλησης αναμένεται να σημειωθεί στον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική), όπου ο Δείκτης της Έρευνας διαμορφώνεται στο
-18%.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα διεξάγεται από ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών, μέσω συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εργοδοτών (751 για το Β’ Τρίμηνο του 2012) του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, από το σύνολο των κλάδων της εθνικής οικονομίας.

Ολόκληρη η έρευνα ΕΔΩ.

«Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν μια ξεκάθαρη απεικόνιση του ασταθούς οικονομικού κλίματος που επικρατεί τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλη την Ευρωζώνη. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο, ότι παρά τις συνολικά αρνητικές εκτιμήσεις των εργοδοτών για την πορεία της απασχόλησης, το ποσοστό εκείνων που σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους είναι μικρότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012» σχολιάζει η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ManpowerGroup στην Ελλάδα.

«Η διατήρηση θέσεων εργασίας είναι αποφασιστικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία, αντίστοιχα σημαντικό όμως είναι το να επιτύχουμε οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. H Έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι όσο το κλίμα αβεβαιότητας συνεχίζεται, οι εργοδότες δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις, εκτός κι αν αυτό είναι απόλυτη ανάγκη.

»Ωστόσο, καθώς διακυμάνσεις στη ζήτηση συνεχίζουν να υπάρχουν, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσουν. Η ερώτηση είναι: προτίθεται η κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να προσφέρει στις επιχειρήσεις την ευελιξία που χρειάζονται, αξιοποιώντας τις σύγχρονες μορφές εργασίας που προσφέρουν οι αδειοδοτημένες ιδιωτικές εταιρείες απασχόλησης; Πρόκειται για ένα πιεστικό ερώτημα, ειδικά σε μια στιγμή όπως αυτή, που είναι απαραίτητο να προστατευτεί το ανθρώπινο δυναμικό και να ισχυροποιηθούν οι μηχανισμοί ενάντια στην αδήλωτη εργασία» τόνισε η Δρ. Κουσία.

Πηγή: skai.gr