Κλείσιμο

«Μυρίζει» νέα μέτρα από την άφιξη Ράιχενμπαχ

Με τις βαλίτσες του γεμάτες νέα μέτρα, που θα πρέπει να φέρουν στα ταμεία 10,6 δισ. μέχρι το 2014, έφτασε στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και μπορεί ο Χορστ Ράιχενμαχ να μη σχεδιάζει νέους φόρους, καθώς όπως έχει δηλώσει η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, τα μέτρα που προτείνει όμως πλήττουν εμμέσως το εισόδημα.

Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων που ακόμα δεν έχουν προχωρήσει επαρκώς, στην ουσία μεταφράζονται σε απολύσεις. Η μείωση δαπανών στο Δημόσιο κατά 2,1 δισ. σημαίνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δρομολογείται και εξοικονόμηση ακόμα 2,1 δισ. από αφαίρεση κοινωνικών επιδομάτων. Επίσης έρχεται και νέα μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 5000 (με πιθανή εξάλειψη για τους ελεύθερους επαγγελματίες) και κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όσους έχουν εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο.

Παράλληλα ο Χορστ Ράιχενμπαχ θα προετοιμάσει το έδαφος για να εγκατασταθούν σε όλα τα υπουργεία 40 εκπρόσωποι της Κομισιόν. Γερμανοί στις φορολογικές υπηρεσίες ώστε να βελτιωθεί η φοροεισπρακτική ικανότητα, Γάλλοι στη Δημόσια Διοίκηση ώστε να συγκρατηθούν οι δαπάνες της τοπικής αυτοδιοίκησης και σύμβουλοι από άλλες χώρες για θέματα Υγείας, Κτηματολογίου και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα στην αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, που είναι η μόνη πηγή εισοδημάτων, η οποία δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Πάντως, τα φορολογικά μέτρα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Ιούνιο αφορούν:

• Στην απλούστευση του ΦΠΑ με συγχώνευση του χαμηλού συντελεστή των τροφίμων που άρα θα πωλούνται με 18 ή 19%, αλλά και περικοπή κατά 30% των επιστροφών ΦΠΑ που ήδη χρωστά το κράτος.

• Στη συγχώνευση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και του ΦΑΠ σε έναν υπερφόρο, χωρίς όμως να καταργούνται οι υπόλοιποι 22 φόροι που βαρύνουν τα ακίνητα και στην κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.


Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός