Εurogroup: Οριστικό «ναι» στη νέα δανειακή σύμβαση

Την οριστική έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα, αποφασίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνη, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ, μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI.

Το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον πέντε δισ. ευρώ για την πληρωμή του ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 4,7 δισ. ευρώ και λήγει στις 20/3, ενώ το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή των ομολόγων ελληνικού Δικαίου.

Τονίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, έδωσε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των πρώτων 35,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου προκειμένου να αποφασίσει και το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή δανείου 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στην ατζέντα Ισπανία, Πορτογαλία, EFSF και ESM

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το Eurogroup θα συζητήσει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ισπανίας, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε σε υψηλότερο επίπεδα από ότι είχε προγραμματιστεί. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθεί και η Πορτογαλία, η οποία επίσης δέχεται οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη.

Θεωρείται βέβαιο ότι τους 17 υπουργούς θα απασχολήσει και το ζήτημα της αύξησης των κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης EFSF και ESM, χωρίς ωστόσο να αναμένεται απόφαση. Το Βερολίνο απέφευγε μέχρι τώρα να δεσμευθεί στο θέμα αυτό, επικαλούμενο την ανάγκη να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup βρίσκεται επίσης η στελέχωση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ, ενώ θα συζητηθεί και το ζήτημα της διαδοχής του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup.

Πηγή: skai.gr