Μετά το PSI «έρχεται» το Eurogroup

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Eurogroup, μετά την επιτυχή διαδικασία για τη συμμετοχή στο PSI.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν την τελική έγκριση για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για την αποδέσμευση των 130 δισ. ευρώ.

Το Εurogroup αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον πέντε δισ. ευρώ για την πληρωμή του ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 4,7 δισ. ευρώ και λήγει στις 20/3. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχει ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή των ομολόγων ελληνικού Δικαίου.

Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στέλνει μήνυμα προς την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.

Παράλληλα, την Πέμπτη συνεδριάζει το ΔΣ του ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει το ύψος της χρηματοδοτικής στήριξης που θα παρέχει στην Ελλάδα. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εισηγηθεί την παροχή 28 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ, προκείμενου να παρουσιάσει την έκθεση προόδου για τη χώρα μας, μετά την έγκρισή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης, στην Αθήνα αναμένονται στο τέλος του μήνα οι περίπου 40 εκπρόσωποι της Κομισιόν, οι οποίοι θα εγκατασταθούν μόνιμα στα υπουργεία. Εξήντα ακόμη άτομα θα ασχολούνται αποκλειστικώς με την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες και θα ενισχύονται από τους εμπειρογνώμονες που στέλνουν τα κράτη - μέλη για τεχνική βοήθεια.

Ο στόχος είναι έως τις εκλογές να ολοκληρωθούν οι ανταλλαγές ομόλογων που υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο, να αρχίσει η διαδικασία ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, να υλοποιηθούν τα ληφθέντα μέτρα και να συγκεκριμενοποιηθούν τα νέα μέτρα για την περίοδο έως το 2016.
Πηγή: skai.gr