Οι κερδοσκόποι συνεχίζουν τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

Αποφασισμένα να αναγκάσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει στο ακέραιο τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους, εμφανίζονται ορισμένα αντισταθμιστικά ταμεία (hedge funds), σε μια εξέλιξη, που κλιμακώνει την αντιπαράθεση των ελληνικών αρχών με τους κερδοσκόπους των αγορών.

Το "όπλο" στα χέρια των hedge funds δεν είναι άλλο από ένα νομικό "παράθυρο", βάσει του οποίου, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να αποδείξουν ότι η Αθήνα έχει ήδη κηρύξει στάση πληρωμών.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, ένα συγκεκριμένο ομόλογο, που έχει εκδοθεί από τον ΟΣΕ με την εγγύηση του δημοσίου, περιλαμβάνει ρήτρα, η οποία επιτρέπει στους ομολογιούχους να ισχυρίζονται πως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει εάν προσπαθεί να αλλάξει τους όρους. Διατείνονται λοιπόν οι κερδοσκόποι πως από τη στιγμή λοιπόν που η Αθήνα μέσω του PSI ζητά από τους ομολογιούχους να ανταλλάξουν το ομόλογο νέα πολύ χαμηλότερης αξίας, κηρύσσει στάση πληρωμών επ' αυτού.

Τα funds προσπαθούν τώρα να αγοράσουν όσα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ομόλογα του ΟΣΕ μπορούν, προκειμένου να υποχρεώσουν την Ελλάδα να αποπληρώσει στο ακέραιο την αξία τους, που κυμαίνεται κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Εάν η χώρα μας αρνηθεί να το κάνει, αυτό μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση παρόμοιων προβλέψεων σε άλλα ομόλογα του ΟΣΕ και να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα "λογαριασμό" ύψους 3 δισ. ευρώ και τους επενδυτές να απαιτούν την άμεση αποπληρωμή του.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν έχει λεφτά για να πληρώσει αυτούς που θα διακρατήσουν τα ομόλογα, αλλά πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις του PSI ανησυχούν τώρα ότι ίσως χρειαστεί να αποπληρώσουν κάποια μικρότερα ομόλογα στο ακέραιο, προκειμένου να απαλλαγούν το πρόβλημα. Υπάρχουν δε φόβοι ότι τα hedge funds θα αρχίσουν τις σχετικές διαδικασίες άμεσα.

Πηγή: skai.gr