Κλείσιμο

Γ. Β. Όβερτβελντ: Ανάσα για την Ελλάδα η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI

Επιτυχής χαρακτήρισε την έκβαση της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων και του κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, οικονομικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του οικονομικού περιοδικού Trends. Ο κ. Όβερτβελντ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή “Μη με ξυπνάς απ’τις 6”, επισήμανε πως “το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία όμως σε βάθος χρόνου δεν πρόκειται να την βοηθήσει”. Ο κ. Όβερτβελντ προέβλεψε πως η ύφεση στην Ελλάδα θα βαθύνει ενώ χαρακτήρισε ως “υπερβολικά αισιόδοξο” τον στόχο του ελληνικού προγράμματος για περιορισμό του ελλείμματος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Ο κ. Όβερτβελντ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. “Η έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν καταστροφή” υποστήριξε. Σύμφωνα με τον κ. Όβερτβελντ, ”η υποτίμηση του νομίσματος είναι απαραίτητη για να γυρίσει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της”. Πάντως, ο κ. Οβερντβελντ παραδέχτηκε πως το κόστος θα είναι μεγάλο για όλους τους Έλληνες.

Μόνη λύση για την Ευρώπη, η πολιτική ενοποίηση

Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ο κ. Όβερτβελντ έκανε λόγο για θετικό βήμα προς την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης και την καλύτερη λειτουργία του ευρώ. Πάντως, ο κ. Όβερτβελντ υποστήριξε πως η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης είναι η μόνη λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Ο κ. Οβερτβελντ υποστήριξε πως η Ευρώπη πρέπει, παράλληλα με την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, να προωθήσει πολιτικές ανάπτυξης. Ο κ. Όβερντβελντ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην διφορούμενη θέση της Γερμανίας για την ευρωζώνη. Όπως ανέφερε, “οι επικριτές του ευρώ στην Γερμανία διαρκώς αυξάνονται και ουδείς μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η κατάληξη”.

Πηγή: Πέτρος Κιρκιλής / Κώστας Αλατζάς