Αισιοδοξία για επιτυχή ολοκλήρωση του PSI από το βρετανικό Τύπο

Την περιρρέουσα αισιοδοξία για την επιτυχή εκτέλεση του PSI μεταφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Οι Τάιμς αναφέρουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές συγκατανεύουν στην «ιστορική» ανταλλαγή ομολόγων, με πιθανότερη εξέλιξη την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης. Η Ντέιλι Τέλεγκραφ τονίζει ότι εξέλιξη αυτή θα σημάνει την πρώτη εθνική πτώχευση στους κόλπους της ΕΕ, έστω και ελεγχόμενη.

«Κατά τρόπο ειρωνικό, αυτή η είναι η πρώτη διορία που θα τηρηθεί», σχολιάζει η Τέλεγκραφ, προσθέτοντας ότι το σενάριο συμμετοχής στο PSI ποσοστού ιδιωτών πιστωτών μικρότερου του 66% θα είναι ο Αρμαγεδδών της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επενδυτικός οίκος Capital Economics προειδοποιεί ότι αν η συμμετοχή στη διαδικασία δεν ξεπεράσει το 66% ώστε να επιτρέπεται η ενεργοποίηση των ρητρών, τότε η διάσωση της Ελλάδας θα καταρρεύσει και ο πανικός θα συμπαρασύρει Ιταλία και Ισπανία.

Ο Γκάρντιαν επισημαίνει την αισιοδοξία που έχει επικρατήσει από χθες, κάτι που αποτυπώθηκε στην σταθεροποίηση των αγορών μετά την αβεβαιότητα της Τρίτης. Η εφημερίδα σημειώνει πάντως ότι ελληνικοί ασφαλιστικοί φορείς είπαν όχι στο PSI, καθώς και ότι hedge funds που δεν συμφωνούν με την προσφορά απειλούν να κινηθούν νομικά κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στέκονται στις αυστηρές προειδοποιήσεις Βενιζέλου και Ρεν ότι όποιος πιστωτής δεν αποδεχθεί το προτεινόμενο κούρεμα θα έχει να χάσει πολλά περισσότερα. Η προειδοποίηση αυτή απευθύνεται κυρίως στο 14% των πιστωτών που κατέχουν ελληνικά ομολόγα υπό το διεθνές (αγγλικό) δίκαιο, σημειώνει η εφημερίδα και φέρνει την Ελλάδα στην κατεύθυνση της Αργεντινής ως προς την απειλή στάσης πληρωμών.

Αυτό εκλαμβάνεται μάλλον ως αδικία από τους ομολογιούχους, σχολιάζει συντάκτης της οικονομικής εφημερίδας. Με την άποψη αυτή πάντως διαφωνεί ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, ο οποίος γράφοντας επίσης στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς σχολιάζει ότι οι ιδιώτες πιστωτές που θα συμμετάσχουν στο PSI είναι οι τυχεροί της υπόθεσης καθώς το κόστος και η ευθύνη του ελληνικού χρέους περνούν πλέον στα χέρια των επισήμων κρατικών πιστωτών.

Ανάλυση των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αναφέρει ότι πολλοί ομολογιούχοι συμμετέχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους διότι μετά από δύο χρόνια υποφέρουν πλέον από το «σύνδρομο ελληνικής κόπωσης», ενώ παράλληλα κάποιοι θεωρούν ότι η όλη διαδικασία δεν έχει σημασία διότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή σε ολική πτώχευση.

Σημειώνεται επίσης ότι η χρησιμότητα της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων περιορίζεται στο ότι θα λειτουργήσει ίσως ως μπούσουλας για ανάλογες αναδιαρθρώσεις στο μέλλον. Πέραν αυτού δε συμβάλλει καθόλου στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της ευρωζώνης, απλά εξασφαλίζει ξανά λίγο χρόνο.

Αναλύοντας τη στάση των πιστωτών που δε θέλουν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι πρόκειται κυρίως για αυτούς που κατέχουν το 14% των ελληνικών ομολόγων υπό διεθνές δίκαιο. Αναφέρεται το παράδειγμα ομολόγου 450 εκατομμυρίων ευρώ που ωριμάζει το Μάιο. Οι κάτοχοί του θεωρούν ότι αν το κρατήσουν ίσως είναι πιο ανέξοδο και απλό για την ελληνική κυβέρνηση να το αποπληρώσει στην πλήρη του αξία. Ωστόσο, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η Αθήνα θα μπορούσε όντως απλά να κηρύξει στάση πληρωμών για το συγκεκριμένο ομόλογο, όπως έχει απειλήσει ότι θα κάνει, αφού δε θα έχει να χάσει τίποτα από τη στιγμή που κατά πάσα πιθανότητα αύριο θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης μάλλον προκαλώντας πιστωτικό γεγονός.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο