Εκθεση ΙΤΒ: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό

Σήμερα το πρωί και ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV) Γιούργκεν Μπύχι παραδέχτηκε κατά την εναρκτήρια συνέντευξη τύπου της έκθεσης ότι καταγράφεται μείωση της ζήτησης των ελληνικών τουριστικών πακέτων διακοπών. «Είναι φανερό πως η Ελλάδα δε θα πετύχει φέτος τα περσινά καλά αποτελέσματα», είπε ο κ. Μπύχι επιβεβαιώνοντας τις καθοδικές τάσεις που καταγράφουν οι μεγάλοι Tour Operators. Οι τελευταίοι διαπιστώνουν σε πολλές περιπτώσεις μείωση των κρατήσεων για την Ελλάδα που φτάνει το 30%.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις εικόνες των επεισοδίων στην Αθήνα αλλά και στο αντιγερμανικό κλίμα που εκτιμάται ότι επικρατεί στην Ελλάδα και το οποίο φέρεται να αποτυπώνει στο κάψιμο γερμανικών σημαιών και στα φωτομοντάζ της καγκελαρίου με ναζιστική στολή. Ωστόσο, ο πρόεδρος του DRV αποδίδει τη μείωση της ζήτησης για ελληνικά πακέτα διακοπών, και στα διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, τα οποία, όπως είπε, χρήζουν μελέτης. Όπως διεφάνη στη συζήτηση που ακολούθησε τη συνέντευξη τύπου, οι ωφελημένοι από τις ελληνικές «απώλειες» είναι η Τουρκία, η Ισπανία, η Κροατία και η Τυνησία.

Προοπτικές αναστροφής;

Οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προοπτικέ ς αναστροφής της κατάστασης, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει η κύρια τουριστική περίοδος. Ο κ. Μπύχι παραπέμπει στην περσινή εξέλιξη όπου το „last minute“ και οι κρατήσεις Απριλίου και Μαΐου αναπλήρωσαν με το παραπάνω τις απώλειες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος του DRV δεν αναμένει ωστόσο πρόωρη αναπλήρωση των απωλειών φέτος. Από πολλούς Τ.Ο. εκφράζεται η ελπίδα ότι οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες βελτίωσης του κλίματος αλλά και σε μείωση των τιμών, προκειμένου να καταστούν ελκυστικότερες οι διακοπές στην Ελλάδα. Όλα αυτά με την επιφύλαξη ότι μέχρι τότε δεν θα έχει επιδεινωθεί θεαματικά το ελληνογερμανικό κλίμα.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης