Κλείσιμο

Διαψεύδονται οι φήμες περί παράτασης του PSI

Με δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του Oργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου διέψευσε τις φήμες περί παράτασης της προθεσμίας για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).

«Επιβεβαιώνω ότι η προθεσμία για το PSI είναι η 8η Μαρτίου», είπε στο Reuters ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Xριστοδούλου.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής ευθύνης (CAC) είναι μάλλον αναπόφευκτη, υπογραμμίζοντας ότι ακριβώς αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να αυξήσει τη συμμετοχή στο ελληνικό PSI, από 75% με 80% στο 90% με 95%.

Το δημοσίευμα επικαλείται πηγές από την Αθήνα οι οποίες αναφέρουν ότι το ποσοστό της συμμετοχής μάλλον δεν θα ξεπεράσει το 75% - 80%, ενώ συμπληρώνει ότι «εάν όμως, ενεργοποιηθούν οι CAC τότε είναι πιθανό το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει στο 90%-95% και το PSI να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έστειλε σαφή προειδοποίηση προς όλους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να δεχθούν τους «φιλικούς» όρους του PSI.

Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε χθες ότι τα βασικά του μέλη (που κατέχουν περίπου 45 δισ. ευρώ) θα συμμετάσχουν στο PSI, δείχνοντας εμμέσως τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι ιδιώτες, ενώ ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, παρουσίασε χθες σε επενδυτές στη Φρανκφούρτη το PSI και τους όρους του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετική ανταπόκριση.

Προειδοποίηση από IIF

Για «σημαντικές και καταστροφικές» επιπτώσεις από μια άτακτη ελληνική χρεοκοπία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), λίγα εικοσιτετράωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σε επίσημο έγγραφό του που φέρει ημερομηνία 18 Ιανουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό», και παρουσιάζει το Reuters, το IIF αναφέρει ότι μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα καθιστούσε κατά πάσα πιθανότητα απαραίτητη την εξωτερική στήριξη της Ισπανίας και της Ιταλίας για να αποτραπεί η μετάδοση της κρίσης, ενώ θα οδηγούσε σε απώλειες άνω του 1 τρισ. ευρώ για την ευρωζώνη.

Αν δεν υπάρξει συμμετοχή στο PSI, η ΕΚΤ πιθανώς να δεχόταν σημαντικές απώλειες, καθώς σύμφωνα με το έγγραφο η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας στα ελληνικά ομόλογα υπολογίζεται σε 177 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr