Εξαιρέσεις απειλούν το PSI

Ορατός είναι ο κίνδυνος να μην επιτευχθούν οι στόχοι της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) στην περίπτωση που δεν συμπεριληφθούν σε εθελοντική βάση τα δάνεια τριών ΔΕΚΟ. Πρόκειται για δάνεια των ΟΣΕ, ΟΑΣΑ και ΕΑΣ (πρώην ΕΒΟ-Πυρκάλ) που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και ανέρχονται σε 6,9 δισ. ευρώ. Για νομικούς λόγους δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CACs) στα δάνεια αυτά, στην περίπτωση που οι τράπεζες που τα έχουν εκδώσει δεν συμφωνήσουν να τα εντάξουν στο PSI.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος έστειλε σαφή προειδοποίηση προς όλους τους κατόχους ελληνικών ομολόγων ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να δεχθούν τους «φιλικούς» όρους του PSI. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) ανακοίνωσε χθες ότι τα βασικά του μέλη (που κατέχουν περίπου 45 δισ. ευρώ) θα συμμετάσχουν στο PSI, δείχνοντας εμμέσως τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι ιδιώτες, ενώ ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, παρουσίασε χθες σε επενδυτές στη Φρανκφούρτη το PSI και τους όρους του, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετική ανταπόκριση.

Ο κ. Βενιζέλος σε δύο συνεντεύξεις του (Reuters και Βloomberg) ξεκαθάρισε χθες ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs) στην περίπτωση που αυτό χρειαστεί για να επιτευχθεί το PSI, το οποίο απαιτεί «σχεδόν καθολική συμμετοχή» των ιδιωτών. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τα CACs αν χρειαστεί», όπως δήλωσε.

Το εάν θα ενεργοποιηθούν τα CACs θα αποφασιστεί την ερχόμενη Παρασκευή, 9 Μαρτίου, αφού η οριστική προθεσμία για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους οι ιδιώτες είναι το βράδυ (9 μ.μ. κεντρικής Ευρώπης) της Πέμπτης, 8 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι «είναι μια κρίσιμη εβδομάδα» αυτή που διανύουμε.

Πάντως, ο ίδιος εκτίμησε ότι οι όροι του PSI είναι ευνοϊκοί και πως «πρόκειται για την καλύτερη προσφορά», ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτή είναι η καλύτερη διότι είναι η μοναδική, η μόνη που υπάρχει». Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα κινηθεί περί το 90%, αν και σημείωσε ότι «ο στόχος μας είναι μια σχεδόν καθολική συμμετοχή», διευκρινίζοντας πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί το ακριβές ποσοστό συμμετοχής.

Με τις δηλώσεις αυτές ο υπουργός απάντησε σε συμβουλές όπως αυτές της Deutsche Schutzvereinigung fur Wertpapierbesitz (DSW) που καλούσε τους ιδιώτες να μη συμφωνήσουν στο PSI. Αυτό, γιατί κατά την DSW αν η συμμετοχή είναι πάνω από το 90%, ενδέχεται τα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία, αφού το PSI θα έχει την απαραίτητη συμμετοχή.

Από την πλευρά του, το IIF ανακοίνωσε χθες τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που συμμετέχουν στην επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών (steering committee) του IIF. Πρόκειται για τους Allianz, Alpha Bank, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Eurobank EFG, Greylock Capital Management, ING Bank, Intesa SaPaolo και Εθνική Τράπεζα, και εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου 45 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα.

Η μοναδική που ακόμα δεν έχει αποφασίσει -αλλά θα το πράξει έως την Πέμπτη- τη συμμετοχή της είναι η Land-esbank Baden-W­rttemberg.

Πάντως, το IIF αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «ούτε η επιτροπή ούτε κάποιο από τα μέλη της εισηγείται ή προσφέρει κάποια συμβουλή σε οποιονδήποτε από τους κατόχους χρέους που μπορεί να λάβει μέρος στο PSI».

Πέραν αυτών, το Reuters ανέφερε χθες πως οι περισσότερες γερμανικές τράπεζες θα αποδεχθούν τους όρους του PSI. Μάλιστα, το πρακτορείο σημείωσε ότι η FMS Wertmanagement, ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας με έκθεση που σε ονομαστικό επίπεδο ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ, θα αποδεχθεί τη συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων, όπως και οι DZ Bank και Erste, αλλά και οι ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και Munich Re.

Εφόσον απαντήσουν «ναι» πιστωτές που διακατέχουν 117 δισ. ευρώ από τα 177 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων που υπάγονται στον ελληνικό νόμο, τότε το Δημόσιο θα μπορέσει να εφαρμόσει τα CACs και να επιβάλει το «κούρεμα».
Πηγή: skai.gr