Επιταχύνεται η χρηματοδότηση του Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας λόγω... Δ.Ν.Τ.

Την πρόθεση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιταχύνουν την χρηματοδότηση του μόνιμου Μηχανισμού Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (ESM) αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Μολονότι ο κ. Ρομπέι διευκρίνισε ότι καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί τελεσίδικα, παραδέχτηκε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιθανότατα θα καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους και αναμένεται πλέον αν ολοκληρώσουν την κεφαλαιοποίηση του μηχανισμού, συνολικής αξίας 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, έως το 2015, ένα χρόνο νωρίτερα δηλαδή από τον αρχικό προγραμματισμό.

Η επιτάχυνση της κεφαλαιοδότησης του ESM, που αναμένεται να αντικαταστήσει το υπάρχον προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τον Ιούλιο του 2012, έγινε αναγκαία λόγω της απόφασης των υπουργών οικονομικών των G20, στη συνέλευσή τους στα τέλη Φεβρουαρίου, να μην συμβάλλουν στο ταμείο κατά της κρίσης του Δ.Ν.Τ. προτού η ευρωζώνη φροντίσει τα του οίκου της. Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 13 Μαρτίου, μια μέρα μετά την καθοριστική συνέλευση του Eurogroup, ώστε αποφασίσει εάν θα συνδράμει στο δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται πως έλαβαν το μήνυμα. Το ερώτημα που παραμένει όμως είναι το κατά πόσο το μέγεθος του μηχανισμού θα είναι αρκετό για την υποστήριξη υπερχρεωμένων κρατών. Ενδεικτικό των συνεχιζόμενων διαφωνιών είναι πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, πλέον μια εκ των θερμότερων υποστηρικτών της χρηματοδοτικής επιτάχυνσης, πέτυχε την αναβολή της συζήτησης περί ενίσχυσης του ESM για μια μελλοντική Σύνοδο.
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος