Αναζητούνται τρόποι για ελάφρυνση των δανειοληπτών

Τρόπους για τη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, με επιμήκυνση της διάρκειάς τους και άλλες ευεργετικές διατάξεις, φέρεται να αναζητά η κυβέρνηση όσο πληθαίνουν οι περιπτώσεις συμπολιτών μας που λόγω της κρίσης αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το PSI, τις τελευταίες εβδομάδες «έτρεχε» μία ακόμα διαπραγμάτευση, αυτή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τις τράπεζες, με στόχο η κυβέρνηση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών ως προς τις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Ο «πυρήνας» της ρύθμισης θα είναι η δόση του δανείου - στεγαστικού, καταναλωτικού, πιστωτικών καρτών κτλ - να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του εισοδήματος του δανειολήπτη, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έλαβε ανάλογη πρωτοβουλία, μειώνοντας από το 60% στο 30% την παρακράτηση που γίνεται στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία θα υπόκειται σε αυστηρή επόπτευση γιατί, όπως τονίζουν από το ΥΠΟΙΚ όπου έχουν γνώση των πρωτοβουλιών Κουτρουμάνη, δεν θέλουν να επικρατήσουν στην αγορά λογικές του στυλ «χαρίζονται δάνεια».

Οι τράπεζες είναι θετικές απέναντι στις πρωτοβουλίες του κ. Κουτρουμάνη καθώς δεν θέλουν να συσσωρεύουν «κόκκινα» δάνεια, ενώ έχουν και στη διάθεση τους 50δισ€ τελικά και όχι 40δισ€, όπως ήταν το αρχικό σχέδιο, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του «κουρέματος» των ομολόγων που διαθέτουν.

Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επισημαίνει ακόμη ότι τους τελευταίους 18 μήνες έχουν ήδη ρυθμιστεί περίπου 750.000 δάνεια μετά από διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες. Ανάλογα με την περίπτωση οι τράπεζες προσφέρουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, πληρωμή μόνο των τόκων για κάποιο διάστημα ή ακόμη και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε έκτακτες περιπτώσεις.
Πηγή: Χρυσόστομος Τσούφης