DW: Άγνωστος 'Χ' η συνεισφορά του ΔΝΤ

Η έγκαιρη υλοποίηση των προαπαιτούμενων ενεργειών και η απρόσκοπτη ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών, και τελικά, στην πορεία η απαρέγκλιτη εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, τόνισε αρμόδιος αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ειδική ενημέρωση, στην οποία μετείχε και η DW, και η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά την άτυπη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου στη διάρκεια της οποίας η Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Δεν συζητήθηκε η συμβολή του Ταμείου, για την οποία οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την επίσημη συνεδρίαση του ΔΣ που θα διεξαχθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI. Η επικεφαλής του Ταμείου κατέστησε, πάντως, σαφές ότι το συνολικό πλαίσιο της συμβολής του ΔΝΤ θα λάβει την τελική του μορφή αφού “κλείσουν” οι άλλες εκκρεμότητες.

Υπερβολική η έκθεση του Ταμείου;

Ο αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η συμβολή του Ταμείου στη νέα χρηματοδότηση είναι αναγκαία για να αποδώσει το πρόγραμμα καρπούς, αλλά απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της, το οποίο θα συζητηθεί και θα αποφασισθεί στο ΔΣ όπου εδώ και καιρό εγείρονται ενστάσεις για την υπερβολική, όπως περιγράφεται, έκθεση του Ταμείου στην ευρωζώνη λόγω των τεράστιων δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, αλλά και μικρότερων ποσών σε άλλες χώρες.

Λόγω των αντιδράσεων αυτών θεωρείται απίθανο να προσφέρει το ΔΝΤ το ένα τρίτο του νέου δανείου. Ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι σε κάθε περίπτωση το ποσό δεν θα υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των 10 δισ. που απομένουν από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2010.

Το “ελληνικό ζήτημα” θα συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του G20 το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικού.
Πηγή: skai.gr