Νταλάρα: Υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI

«Ισχυρή» για τους ιδιώτες πιστωτές, «δίκαιη» για όλους τους εμπλεκόμενους και με «σημαντικά οφέλη» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα τα αποτελέσματα του διαλόγου για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Τσαρλς Νταλάρα στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι με τη συμφωνία για το PSI απεφεύχθη η άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τη χώρα, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής από την πλευρά των ιδιωτών πιστωτών.

Η συμφωνία παρέχει το σπόρο για την επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος πρόσθεσε.

«Οι απώλειες (σ.σ: για τους επενδυτές) θα είναι σημαντικές, αλλά υπάρχει μακροπρόθεσμο κέρδος» πρόσθεσε. Οι πραγματικές απώλειες για τις ιδιώτες εκτιμώνται από αναλυτές στο 70%.

Ο πρόεδρος του IIF εγκωμίασε δε, τους κ. Παπαδήμο και Βενιζέλο σημειώνοντας πως «χωρίς τη θαρραλέα ηγεσία των οποίων δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα με συμφωνία».

Ανέφερε ακόμη ότι στη διάρκεια της τελευταίας διετίας υπήρξε έλλειψη αποφασιστικότητας από ελληνικής πλευράς, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινωθεί μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο της Ντοβίλ, τον Μάιο του 2010. Επέκρινε, επίσης, την ακινησία των αρχών της ευρωζώνης, που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερες αμφιβολίες στους ιδιώτες επενδυτές.
Πηγή: skai.gr