Reuters: Συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει Eurogroup

Σημάδια καλυτέρευσης του κλίματος στην Ευρώπη «βλέπει» το Reuters, παρά μία κακή περίοδο που διανύουν οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας και τις αμφιβολίες που εκφράζουν οι δανειστές στο θέμα της εποπτείας της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει η χώρα το νέο πακέτο των 130 δισ. στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι εταίροι φαίνεται να ικανοποιούνται με τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Αθήνα, με έλληνες αξιωματούχους να διαβεβαιώνουν πως έχουν κάνει ό,τι τους έχει ζητηθεί ώστε το Eurogroup να εγκρίνει τη Δευτέρα την εκταμίευση του νέου δανειακού πακέτου.

Το Reuters υπογραμμίζει ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά, καθώς σημειώνει πως το νέο δάνειο ενδέχεται να εγκριθεί μόλις ένα μήνα πριν τις 20 Μαρτίου, όταν η χώρα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος εκτιμά ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην τελική συμφωνία πριν το Eurogroup. Ωστόσο, μεταφέρει και τις επιφυλάξεις των βορείων χωρών της Ε.Ε., με επικεφαλής τη Γερμανία, για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να υλοποιήσει εν τέλει τα σκληρά μέτρα που αγγίζουν μισθούς και συντάξεις.

«Σκεπτικισμός παρατηρείται ιδιαίτερα από τις χώρες που διατηρούν το τριπλό “A” στην οικονομία τους», δήλωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέχτερ, στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Το γεγονός ότι η Γερμανία συνδέει το θέμα της εποπτείας και της δημιουργίας ειδικού λογαριασμού με τη νέα δανειακή σύμβαση απασχολεί ακόμα το Reuters, με την Αθήνα να αντιδρά σε αυτό το θέμα. Συγκεκριμένα, μεταφέρει δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος φαίνεται να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για «καθαρό εκβιασμό».
Πηγή: Επιμέλεια: Σταύρος Σαμουηλίδης